Bemutatkozás/Labinformálódás/Uránhoz jutni a tengerből?Uránhoz jutni a tengerből?

Tengervíz, mint nukleáris üzemanyagforrás? Talán hihetetlennek tűnik, de van urán a tengervízben! Ráadásul a vízmennyiséghez mért alacsony koncentrációja – egymillióból mindössze három részecske – ellenére is jelentős mértékben megtalálható.

Uránércek Kanadában, Ausztráliában, az USA-ban, Nigerben, Nigériában, Kongóban, Zairében, Namíbiában, Gabonban, Oroszországban, Üzbegisztánban, Kazahsztánban és a Dél-afrikai Köztársaságban fordulnak elő. A legjobb uránércek korábban akár 20%-ban is tartalmazták ezt az elemet, ma már a 0,01% urántartalmúakat is bányásszák. Már rég óta is mert, hogy a tengervíz is tartalmaz uránt, eddig azonban nem létezett egyszerű és olcsó módja a kinyerésének. Főként Japánban végeztek kísérleteket, melyek során 200 m mélyre merített, 100 m-es speciális műanyag szöveteket használtak, amelyek képesek voltak elnyelni az uránt.

uran03


Praktikus gyöngyök
Most előrelépés mutatkozik a kutatás terén. Amerikai tudósok a Tennessee-ben lévő Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban e problémára összpontosítottak, és munkájuk nem volt hiábavaló. A kormány által biztosított alap keretében olyasmi sikerült nekik, amin japán kollégáik már a 60-as évek óta dolgoznak. Úgy fest, kissé közelebb kerültünk az urán vízből történő, gazdaságos kinyeréséhez. Az eljárás során az amidoxim kémiai funkciós csoportot polietilén szövethez kapcsolják. Ez úgy működik, mint az az anyag, amivel például autó balesetek után vagy más, veszélyes anyag kiömlésekor felitatják az autópályákról a folyadékot. Az urán kinyeréséhez szükséges szorbensek gyöngy vagy mikroszövet alakúak.

uran021


Energia ezer évre…
A japán tudomány több mint 50 éve igyekszik hasonló technológiát megalkotni. Most az amerikaiak az amidoxim által kétszerannyi urán hoz jutottak, mint a japánok. A keleti ország kutatói számos akadályba ütköztek, például 15 °C-nál melegebb vízből nem tudtak uránt ki nyerni. Ez az Oak Ridge kutatóinak sikerült. Kiemelkedő sikerről ugyan nem beszélhetünk, de fontos előrelépésről igen. Bár az uránkoncentráció átlagosan csupán 3 μg/l a tengervízben, térfogat szempontjából felettébb érdekes ez a mennyiség. Az emberiség ugyan is kb. 6500 évre elegendő energiához jutna belőle.

forrás: 3. Évezred Magazin

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration