A hűsítő mentából sosem elég

A BASF 2012 nyarán helyezi üzembe a világ legnagyobb, természetazonos mentolt gyártó üzemét.

A leggyakrabban értékesített íz, a mentol közkedveltségét nem csak friss zamatanyagának, hanem a bőrre és a nyálkahártyákra gyakorolt hűsítő hatásának is köszönheti. A fogkrémeken, rágógumikon vagy édességeken kívül ezért is használják fel szívesen gyógyszerészeti és kozmetikai termékekben, parfümökben, dezodorokban és tusfürdőkben, hűtő hatású kenőcsökben, inhalálókban, vagy akár grillezéshez használt szószokban is.

mentol_BASF


A globális kereslet már most is meghaladja a 25-30 ezer tonnás mennyiséget évente, de ez folyamatosan nő, mert egyre több új termék tartalmazza a frissesség szimbólumát jelentő mentolos aromát. A BASF 2012 nyarán helyezi üzembe azt az új gyártóberendezést, amely képes fedezni a globális keresletet, amelyet a növény formában történő előállítás egyedül már nem tud kielégíteni. A világ legnagyobb, természetazonos mentolt gyártó üzeme, egy egészen új eljárással a világ lekedveltebb aromáját megbízhatóan és állandó minőségben állítja elő.

A szállítás biztonsága és a mentol minősége egyaránt döntő jelentőségű a világ legnagyobb aroma és illatanyag gyártó vállalata, a Givaudan részére, amely számos kozmetikai és élelmiszergyártó beszállítója is egyben.
„A mentol a szájápoló termékeket gyártó ipar legfontosabb aromaanyaga. Megtalálható csaknem az összes fogkrémben, szájvízben és más szájápolási termékben, gondoskodik a friss leheletről és a komfortos szájhigiénéről” – magyarázza Clare Collett-Williams, a Givaudan szájápolási részlegének vezetője. „Számunkra döntő fontosságú, hogy ez az aromaanyag mindig megfelelő mennyiségben és azonos minőségben álljon rendelkezésünkre” – hangsúlyozza Collet-Williams.

A mentol hűvös frissessége
A tiszta mentolt eredetileg a mezei mentából (botanikai nevén: Menthaarvensis) nyerik, bár a növényi formában történő előállításnak megvannak a maga hátrányai, mert a terméshozam és a termékminőség erősen ingadozhat az időjárás miatt. A hűsítő aroma kémiai szempontból egy gyűrűs szénhidrogén, amely alkoholcsoporttal rendelkezik, szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, színtelen anyag.

A mentolt 1973 óta már szintetikus úton is elő lehet állítani, de az alkalmazott eljárásoknak számos hátránya van. Vagy nagyon költséges, soklépcsős szintézisekről van szó, vagy pedig a gyártás során nem csak a kívánt, természetes „L-mentol” keletkezik, hanem ugyanolyan mennyiségben létrejön annak egy mellékterméke is, a „D-mentol”, amely a keverékből csak nagyon drágán és nehezen távolítható el. A BASF ludwigshafeni üzemében alkalmazott új gyártási eljárás révén biztosítható a kiemelkedő tisztasági fokú, szükséges mennyiségű természetazonos „L-mentol”, így képes kiszolgálni a fogyasztók egyre növekvő igényét a világ legkedveltebb aromája, a mentol iránt.

mentol_factory

Így keletkezik a mentol hűtő hatása
A mentol a bőrön és a nyálkahártyákon hűvös érzetet kelt. A hűtésérzet úgy áll elő, hogy a mentol hozzákapcsolódik a bőrben vagy a nyálkahártyákban levő hőérzékelő receptorokhoz, amelyek a hidegre vagy a melegre vannak specializálódva, és érzékelik a környezetük hőmérsékletét.
Ha a mentol hozzákapcsolódik egy hidegreceptorhoz, akkor ott megnöveli a sejtek közötti kálciumkoncentrációt, és ugyanolyan idegi ingert vált ki, mint például a hideg víz. Következésképp a test hűvöset fog érezni. Ugyanakkor más aromaanyagok a melegérzékelő receptorokat aktiválják. Erre a legjobb példa a kapszaicin, a paprika és a csili erős beltartalmi anyaga. Ha a kapszaicin kapcsolódik a nyálkahártyában levő valamelyik hőérzékelő receptorhoz, akkor a forróság érzetet váltja ki. Ezért kezd izzadni az, aki erős ételt eszik.

2012-07-31 19:43:40

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration