Sikeres biozsákolás Berlinben

Sikerrel lezárult a háztartásokban keletkező szerves hulladékok szelektív gyűjtését célzó kísérleti kezdeményezés Németországban, amelyet a főváros két kerületében közösen hajtott végre a berlini köztisztasági vállalat (Berliner Stadtreinigung) és a világ vezető vegyipari nagyvállalata, a BASF.

A három hónapig tartó projektben a háztartásokban keletkező szerves hulladékok környezettudatos gyűjtését és kezelését tesztelték nagyvárosi körülmények között. A kísérletben részt vevő otthonok ingyenesen, postai úton jutottak hozzá egy tesztcsomaghoz, amelyben tíz darab komposztálható műanyagból készült szemeteszsák mellett egy, a kezdeményezés alapjait és céljait bemutató információs füzetet is kézhez kaptak.

A „Projekt Berlin” helyszínéül egy belvárosi (Prenzlauer Berg) és egy külső kerület (Hellersdorf) szolgált. A 21.000 tesztcsomagot 2011 szeptemberében kézbesítették az itt lakóknak, akiket egyben felkértek arra is, hogy az elkövetkező három hónapban a speciális lebomló műanyagból készült szemeteszsákokat használják. Hellersdorfban ezen felül még 3.700, előválogatásra kifejlesztett konyhai hulladékgyűjtőt is biztosítottak, hogy ezzel is megkönnyítsék az organikus szemét szelektív gyűjtését.

A tesztidőszak alatt drasztikusan visszaesett a „nem megfelelő használat”, vagyis a hagyományos, biológiailag nem lebomló zsákok száma a szerves hulladék gyűjtőkben. A kísérletben résztvevő megkérdezettek közel 80 %-a pedig elégedett is volt a szerves hulladékok gyűjtésére szolgáló komposztálható szemeteszsákokkal.

A BASF „Ecovio® FS” műanyagból készült zsákja a szelektív gyűjtés újabb dimenzióját nyithatja meg a környezettudatos háztartások előtt. A fejlesztésnek köszönhetően a természetes úton lebomló szemét kezelése tisztábbá, higiénikusabbá és egyszerűbbé válik. A zsákok nem csak a kellemetlen szagok képződését gátolják meg, vagy a rovarokat tartják távol, hanem a felhasználók mindennapjait is megkönnyítik, mivel nem kell többé kimosni és tisztítani azokat a szemétgyűjtőket, amelyekben a szerves hulladékok gyűlnek. Az Ecovio speciális anyag légáteresztő is, így a szerves hulladék kiszáradhat, és szaga enyhébb lehet, mint a hagyományos zsákokban gyűjtötteké. Következésképpen az Ecovio zsákok könnyebben kezelhetők, mivel azokat nem kell nap mint nap kivinni a konyhából.

„Számunkra döntő fontosságú, hogy a résztvevők elfogadták a zsákokat. Csökkent a helytelen használat, a szerves hulladékok gyűjtése pedig sokkal kényelmesebbé vált az érintettek számára. Ez az elfogadottság szintén hozzájárult a válogatott hulladékok mennyiségének növekedéséhez. 2013-tól fermentáló telepünk az organikus hulladékból már biogázt fog előállítani, amellyel szemétgyűjtő teherautóinkat fogjuk hajtani, a maradékot pedig a komposzttá fogjuk feldolgozni” – mondta Frieder Söling, a Berliner Stadtreinigung (BSR) köztisztasági vállalat képviselője.

A „Projekt Berlin” tapasztalatai

  • A projekt résztvevőinek mintegy 80 %-a elégedett volt a fejlesztéssel.
  • Az elfogadottság nagyban hozzájárul a szelektív gyűjtés eredményességéhez.
  • Csökkent a hagyományos, biológiai úton nem lebomló hulladékzsákok mennyisége.
  • Sokkal több biológiailag lebomló hulladék gyűjthető be, még nagyvárosi körülmények között is.
  • Az így nyert komposzt minősége kitűnő.
  • A zsákok túlnyomórészt biobázisúak, így teljesítik a komposztálható műanyagokra vonatkozó EN 13432 számú Európai Norma előírásait.

 

Az Ecovio és az Ecoflex anyagokról röviden
Az Ecovio® FS biológiailag lebomló műanyag a BASF egyik új fejlesztése. Ez az anyag a részben bio-bázisú Exoflex® FS (poliészter) műanyagból és a kukoricakeményítő fermentációjával készült PLA politejsavból áll. Ennek a kombinációnak köszönhetően a berlini kísérleti projektben használt zsákok túlnyomórészt megújuló nyersanyagokból állnak. Hasonlóan a biológiailag lebomló hulladékokhoz, az Ecoviot is mikroorganizmusok bontják le enzimek segítségével. A komposztálási folyamat végén a mikroorganizmusok a zsákokat tökéletesen elbontották széndioxiddá, vízzé és biomasszává.

2012-04-03 03:08:06

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration