Csúcseredménnyel zárta a BASF a 2011-es évet

A 2011-es teljes üzleti évben az értékesítés árbevétele 73,5 milliárd euró (+15%), a rendkívüli bevételek és ráfordítások nélkül számolt EBIT 8,4 milliárd euró (+4%), az egy részvényre vetített eredmény pedig 6,74 euró (+36 %). Ambiciózus célokkal az idei esztendőben is: árbevétel és eredménynövelés egy kihívásokkal teli üzleti környezetben.

A BASF 2011-ben jelentősen felülmúlta a 2010. évi árbevételét és eredményét, valamint ismét magas megtérülést ért el a tőkeköltségek felett. A 2010-es évvel összehasonlítva a 2011-es értékesítési árbevétel 15 %-kal, 73,5 milliárd euróra nőtt. Az árbevétel növekedéséhez minden régió hozzájárult. A rendkívüli bevételek és ráfordítások nélkül számolt üzemi eredmény (EBIT) 4 %-kal, 8,4 milliárd euróra, az EBIT pedig 11 %-kal 8,6 milliárd euróra nőtt.

Dr. Kurt Bock a BASF Igazgatótanácsának elnöke a vállalati mérlegről tartott sajtókonferencián a következőket mondta: „2011 ismét sikeres éve volt a BASF-nek. Ezért folytatjuk ambiciózus osztalékpolitikánkat, a közgyűlésnek 2,50 euró osztalék kifizetését fogjuk javasolni. Ez az előző évhez viszonyítva 0,30 eurós, azaz 13,6 %-os növekedésnek felel meg.“

Az értékesítés 2011 negyedik negyedévében elért árbevétele 18,1 milliárd euróval haladta meg mind az előző év azonos negyedévének, mind pedig az idei év előző negyedévének értékét. Az év egészében csökkenő konjunktúra mindenesetre visszatükröződik a pénzügyi műveletek előtti EBIT értékében, amely 14 %-kal volt alacsonyabb, mint 2010 negyedik negyedévében. A második félév kezdetén megfigyelt trend tovább folytatódott. A vevők óvatosabban diszponáltak, csökkentették készleteiket és halasztották megrendeléseiket a csökkenő konjunktúrával és a lehetséges árcsökkentésekkel kapcsolatos várakozásaik miatt.

Dr. Hans-Ulrich Engel a vállalat pénzügyi vezetője az erős operatív cashflow-t emelte ki: „A 7,1 milliárd eurós operatív cashflow ismét meghaladta az előző év kiemelkedő értékét is.“ A növekvő eredmény is jelentősen hozzájárult ehhez. Ellene hatott viszont a magasabb árszint miatti üzleti bővülés által a nettó forgóeszközökben jelentkező magasabb eszközlekötés.

A tárgyi eszközökre és az immateriális javakra fordított 3,4 milliárd eurós kiadások 862 millió euróval haladták meg az előző év időszakát. A 2011-ben működésüket megkezdő jelentős beruházásokat indított a BASF: ilyen a kínai Nanjing-ban levő telephely bővítése, a Louisiana (USA) állam Geismar városában levő metilamin gyártó létesítmény építése, a belgiumi Antwerpenben átadott óleum gyártó létesítmény felépítése, valamint európai földgáz hálózatának bővítése.

2012-es kilátások
A 2012-es teljes üzleti évre szóló prognózisok kialakítása során a BASF az alábbi gazdasági keretfeltételekből indul ki:

  • A világgazdaság növekedése az előző év szintjéhez képest (+2,7%)
  • A gyógyszeripar nélkül számított globális vegyipari termelés mérsékelt növekedése (+4,1%)
  • Az átlagosan 1,30 dollár/euró átváltási árfolyam
  • A Brent típusú kőolaj éves átlagban barellenkénti 110 dolláros ára


„Azzal számolunk, hogy a globális gazdasági növekedés egy mérsékelt kezdetet követően 2012 éves viszonylatában fel fog erősödni. Az elsősorban az USA-ban és Európában fennálló államadósági krízisek következtében jelentkező bizonytalanságok tompítják a növekedési kilátásokat. A vegyipar számára elsősorban ismét a feltörekvő országokból fognak érkezni a pozitív impulzusok.”- nyilatkozta Kurt Bock.

A felvásárlások és az eladások figyelembe vétele nélkül a BASF növelni akarja az értékesített árumennyiséget. A vállalat arra törekszik, hogy értékesítési árbevétele és a pénzügyi műveletek előtti üzemi eredménye (EBIT) meghaladja a 2011-es csúcsév értékeit. Az eredmény növelését támogatja a líbiai kőolaj kitermelés újraindítása, valamint a növekvő vegyipari értékesítési mennyiségek is.

A BASF 2012-es kutatási kiadásait 1,7 milliárd euróra tervezi növelni (2011: 1,6 milliárd euró).

„2012-ben is magas megtérülést kívánunk elérni tőkeköltségeink felett. 2012 első felében előreláthatólag nem fogjuk elérni az előző év első két negyedévének értékeit. A 2012-es második félévében viszont azt várjuk, hogy meg fogjuk haladni az előző év azonos időszakának értékeit” – közölte a BASF elnöke.

2012-02-29 17:45:02

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration