Komposztbarát szemeteszsák

Maradék saláta, elszáradt virágcsokor vagy kávézacc. Egy háztartásban rengeteg szerves hulladék keletkezik, amelyből ipari körülmények között tápanyagokban gazdag komposzt készíthető. Az Ecovio® FS műanyag az ipari komposztáló berendezésben négy hét leforgása alatt lebomlik.

A komposzt előállításának előfeltétele a szerves hulladék szelektív gyűjtése, amely – ellentétben a műanyag palackok, az italos dobozok vagy éppen a fehér-színes üvegáru gyűjtésével – sokaknak terhes, vagy nem éppen higiénikus. Nem csoda, hiszen ha a szerves hulladékot akár egy erre a célra szánt szemetesbe vagy papírzsákkal bélelt kukába dobjuk, akkor sem kerülhetjük el a kellemetlen mellékhatásokat: a bomlásnak indult szerves anyagok szagát és a levet, amelyet eresztenek. Ez azt eredményezi, hogy hatalmas mennyiségű komposztálható anyag végzi végül az általános háztartási szemétben és kerül aztán az égetőműbe, amely így a kelleténél több energiát emészt fel. A műanyag zsákos szelektív gyűjtés sem igazi megoldás, mert így a komposztálóban fáradságos munka árán kell később megszabadulni a felhasznált nem lebomló tasakoktól.

Biomuell_ecovio


A BASF legújabb fejlesztése, az Ecovio® FS komposztálható műanyag az ipari komposztáló berendezésben négy hét leforgása alatt lebomlik. Az Ecovio® FS-ből készült bio szemetes zacskó erős, és nem szakad el még akkor sem, ha nedves anyagot teszünk bele. A teafilterekből vagy gyümölcsmaradékokból származó folyadékot is megtartja, így kevesebb kellemetlen szag képződik és a konyhai szemétgyűjtőt sem kell folyton kimosni. Ha a zsák megtelt, akkor egyszerűen bele kell tenni a szerves hulladékok speciális gyűjtőtartályába.

Az Ecovio® FS kiváló komposztálhatóságának magyarázata az anyag összetételében rejlik.  Az anyag egyik összetevője ugyanis a részben kőolaj alapú, komposztálható Ecoflex® FS műanyag, másik összetevője pedig a kukoricakeményítőből nyert politejsav. A teljes mértékben újraképződő nyersanyagokon alapuló politejsav tiszta állapotban inkább sprőd állagú. Az Ecoflex®-szel kombinálva azonban olyan, rugalmas műanyag keletkezik, amely például zacskókká is feldolgozható. Kontrollált körülmények között – vagyis magas hőmérsékleten és páratartalom mellett, valamint meghatározott savtartalommal – működő ipari komposztáló berendezésekben a mikroorganizmusok, gombák és baktériumok az anyagot a biohulladékkal együtt vízzé, széndioxiddá és biomasszává, vagyis értékes komposzttá alakítják át.

„Az Ecovio®-t alkotó mindkét összetevő, az Ecoflex és a politejsav is biológialig lebomló anyag”, nyilatkozta Prof. Andras Künkel, a BASF biopolimerekkel foglalkozó kutatásainak vezetője. „A biológiai lebomló képesség szempontjából nem fontos, hogy valamely anyag növényi nyersanyagokból vagy kőolajból készül. Egyedül a molekulák felépítése döntő. Miután a szintetikus polimerek célzottan a biológiai lebomló képességre lettek optimalizálva, azokat a mikroorganizmusok gond nélkül képesek lebontani.”

Ecovio_Infografik


A bio szemetes zacskók azonban távolról sem jelentik az egyedüli alkalmazási lehetőséget: a papírpoharakat vékony Ecovio® FS fóliával vonják be, hogy nedvességzáróak legyenek. Ugyanez érvényes a körülfóliázott italkonténerekre is. Az Ecovico-ból nemcsak szemetes zacskók, hanem bevásárló zacskók is készíthetők. A biológiailag lebomló műanyagok további alkalmazási területét jelentik a mezőgazdasági takarófóliák, itt ki tudják váltani a hagyományos polietilén fóliákat. Előnyük, hogy a gazdának az aratást követően nem kell a fóliákat fáradságos munkával összegyűjteniük, mert azokat egyszerűen beszánthatják.

A biológiailag lebomló műanyagok iránti kereslet világszerte egyre jobban növekszik; szakértők becslése szerint évente 20 százalékot is meghaladó mértékben. Így a műanyagok a jövőben hozzájárulhatnak a biohulladékok gyűjtésének egyszerűbbé tételéhez – annak érdekében, hogy mind több biohulladék kerüljön a komposztálóba, és mind kevesebb a háztartási hulladékba.

2012-01-23 17:12:29

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration