A Kids' Lab megérkezett Magyarországra

2011 októberében indul Magyarországon a BASF nemzetközi ismeretterjesztő programja a „Kids’ Lab”. Az első kölyöklabort 1997-ben nyitották meg a vállalat németországi központjában Ludwigshafenben, mára már a világ 32 országában mintegy ötvenötezer kisiskolás vehet részt a foglalkozásokon minden esztendőben.

Most hazánkba is megérkezett a program, amely a legfiatalabbaknak teszi emlékezetessé az első találkozást a laboratóriummal. Játékosan felkelti érdeklődésüket a kémia iránt és bemutatja, hogy mennyi mindenben járul hozzá a tudományág mindennapi életünkhöz. Kevésbé a szakmai ismeretek közvetítéséről, sokkal inkább annak a szemléletmódnak az átadásáról van szó, hogy hogyan is működnek a természettudományok. Ennek fontos eleme az önálló kísérletezés, így a gyerekek aktív részesei a foglalkozásoknak, ügyességüket, pontosságukat és kreativitásukat is fejleszti, hogy kis kémikusként dolgozhatnak. Kísérletezéseik eredményét egy történetbe foglalják: Dr. Buborék és barátai kíséretében kalandozhatnak a kémia világában.

„A kölyöklabor közönsége, a mai kisiskolások egyszer talán kutatók vagy feltalálók lesznek, de ehhez nem elég csupán megtanítani nekik a kötelezőt” – nyilatkozta Béldi-Betegh Aliz, a BASF Hungária kommunikációs vezetője. „Először meg kell szerettetni velük ezt a tudományt, meg kell mutatni nekik, hogy milyen izgalmas a kémia. És mint mindenben, itt is nagyon fontos az első találkozás.”

A Kémia Nemzetközi Éve alkalmából az IUPAC (Elméleti és Alkalmazott Kémiai Nemzetközi Unió) megalkotta a „Water loves Chemistry” globális kísérlet-sorozatot, melyben 6-12 éves gyerekek a legelemibb vegyülettel, a vízzel végezhetnek ártalmatlan, de tanulságos kísérleteket. A három részből álló kísérletsorozatban a víz tisztaságáról-tisztításáról, nedvszívó képességű anyagokról és a folyadékok sűrűségéről szerezhetnek játszi könnyedséggel izgalmas tapasztalatokat. Hazánkban négy hónap alatt több mint ezer kisdiák kerülhet így közeli barátságba a kémcsövekkel, lombikokkal és a kémiával.

Kids_Lab_labinfo


„Az utánpótlás nevelése nagyon fontos ügyünk, hiszen a vegyipari innováció kiemelt szerepet játszik a fenntartható fejlődésben, de ehhez mindig szükség lesz elhivatott kémikusokra” – mondta Dr. Herbert Fisch, a BASF Hungária ügyvezető igazgatója. „Talán a Kids’ Lab lehet az első meghatározó élménye a jövő kis Marie Curie-inek vagy kis Carl Bosch-jainak. Mi ezzel járulunk hozzá – legalább is helyi szinten – a Kémia Nemzetközi Évéhez és a kémia népszerűsítéséhez.”

A Kids’ Lab nem az egyetlen BASF kezdeményezés az idén, ami a kémia tudományának népszerűsítését tűzte ki célul. A Kémia Nemzetközi Évének apropóján még idén tavasszal indult el a chemgeneration.com internetes tudásbázis, amely betekintést nyújt mindabba, amit a kémia jelent, amit a tudományág napjainkig elért és bemutatja a vegyipar szerepét az emberiség jövőjének és fenntartható fejlődésének szempontjából.

A „Kids’ Lab” programsorozat 2011 októberétől 2012 február végéig Budapesten, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban várja a kísérletezni vágyó kisiskolásokat. Az osztályokat jelentkezés sorrendjében fogadja a kölyöklabor, a résztvevő diákok pedig még egy rajzpályázaton is részt vehetnek, amelynek sorsolásán négy szerencsés csapat megtekintheti a Máguspárbaj című gyermekszínházi előadást is.

2011-10-20 17:49:17

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration