Természetes székfoglaló

A vitorlavásznak, ponyvák, hevederek, zsákok és kötelek után az ipari kender végre beköltözhet a lakásba is. Megérkezett a Hemp Chair, a kenderből készült környezetbarát ülőalkalmatosság.

Werner Aisslinger német formatervező és a BASF a Material Vision 2011 Termékfejlesztés, Tervezés és Építészeti Anyagok Szakkiállításon mutatják be az első, természetes szálakból készült monoblokk széket. A „Hemp Chair” fantázianevet viselő bútordarab ötlete a könnyű építőelemek autóiparból származó gyártási eljárásán alapul. Természetes alapanyagát, a kenderrostokat a BASF Acrodur® vizes bázisú kötőanyagának segítségével környezetbarát, könnyű, de mégis stabil idommá kötik össze.

hemp_chair


Új anyag - új design

A fogyasztók egyre inkább törekednek a kiegyensúlyozott, egészséges életstílus kialakítására, amely összhangban van a környezettel és a természettel. Egyre inkább keresik az innovatív termékeket, és előnyben részesítik az újszerű, környezetbarát és hosszú élettartamú anyagokat.

„Az új technológiák és innovatív anyagok mindig nagy hatással voltak a formatervezés történetére, újra és újra inspirációt jelentettek az új tárgyakhoz és tipológiákhoz” - nyilatkozta Werner Aisslinger berlini tervező.

Acrodur: könnyű, stabil és környezetbarát
A Hemp Chair az Acrodur® vizes bázisú akrilgyanta felhasználásával több, mint 75 %-ban természetes szálakból készül. Az Acrodur® különlegessége, hogy a klasszikus reaktív gyantákkal szemben a térhálósodás folyamán nem szabadulnak fel olyan szerves anyagok, mint például a fenol vagy a formaldehid. A kikeményedés során egyetlen melléktermék keletkezik: a víz. Az ipari sablonpréselési eljárás mindezeken felül lehetővé teszi azt is, hogy alacsony költségtartalmú sorozatgyártásban lehessen előállítani olyan tárgyakat, amelyek egyszerre robosztusak és könnyűek. Az autóiparban ez a gyártási eljárás széles körben elterjedt, ahol a természetes szálak felhasználásával készült anyagokat gyakran használják az olyan könnyű szerkezeti elemek előállításához, mint például az ajtók belső borításai, tárolók és a gépkocsikban alkalmazott egyéb beltéri elemek.

„A Hemp Chair beleillik monoblokk, vagyis egy darabból készült székek tradíciójába, amelyeket főleg műanyagból állítanak elő. A „Hemp Chair” székkel tulajdonképpen a természetes szál és az új kötőanyagunk sokoldalú felhasználhatóságát akartuk bemutatni” – mondja Dr. Michael Kalbe a BASF Diszperziók Műszaki Marketing Részlegétől. „Werner Aisslinger kreációja egyesíti magában a környezettudatosságot, a funkcionalitást, a formát és a megjelenést.”

HempChair2

 


2011-06-23 14:54:06

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration