A fagyasztó fogyasztók védelmében

A mirelit áruk elterjedése alapjaiban változtatta meg élelmiszerfogyasztási szokásainkat. A gyorsfagyasztott termékek egyszerűbbé tették ugyan a háziasszonyok dolgát, de a mélyhűtött élelmiszerekkel azért kellő elővigyázatossággal kell bánni. A BASF legújabb fejlesztése ebben támogatja a konyhák tündéreit.

A jégszekrények a múlt század húszas éveiben terjedtek el a háztartásokban és később, a mélyhűtés lehetőségével az élelmiszerek lejárati ideje is jelentősen meghosszabbodott. Napjainkban már el sem tudjuk képzelni a konyhát mirelit termékek nélkül, de ezek fogyasztásánál nem árt odafigyelni, hiszen a gondatlan kezelés miatt már egyszer kiolvadt élelmiszerek komoly veszélyt jelenthetnek az egészségünkre. A mélyhűtőben tett sarkvidéki expedícióink során könnyen arcunkra fagyhat a mosoly, amikor nem tudjuk biztosan megállapítani, hogy a kiszemelt élelmiszer hűtése vagy éppen a lejárati ideje megfelel-e még a biztonságos fogyasztáshoz. Ezeket a kellemetlen meglepetéseket előzheti meg egy apró innováció, amely újfent a kémia világából érkezett a hétköznapokba.

BASF_OnVu_intelligens_cimke_01

 

Memóriamatricával az élelmiszerbiztonságért
A BASF által kifejlesztett idő-hőmérséklet címke a gyártástól az elfogyasztásig követi az élelmiszer hűtési fázisait, így a vásárló a jelölésre pillantva azonnal meggyőződhet arról, hogy megfelelő módon lett-e az étel fagyasztva és tárolva addig a pillanatig, amíg az áru a konyhai mélyhűtőbe nem került. Az „OnVu™ ICE” idő-hőmérséklet indikátor olyan intelligens címke, amely az élelmiszer csomagolásán felügyeli a hűtési-, illetve mélyhűtési folyamatot, és megjeleníti az adott termék aktuális állapotát. A kis matrica a hőmérséklettől függően változtatja a színét: minél sötétebb, annál pontosabban tartották be a hűtési-, mélyhűtési előírásokat.

Az „OnVu™ ICE” olcsó és egyszerűen használható megoldás: a hőmérsékletérzékelő festékkel nyomtatott hőmérő szimbólumot a termék saját címkéjére ragasztják vagy – csomagoló gépsor esetén – közvetlenül a csomagolásra. Az intelligens matricát ultraviola fénnyel aktiválják, amely pillanattól kezdve az indikátor pontosan ellenőrzi a hűtési-, mélyhűtési láncot. Fagyasztott állapotban, illetve tartományban az „OnVu™ ICE” mélykék marad egészen addig, amíg a hőmérséklet folyamatosan mínusz 18oC alatt van. Ha a hőmérő közepe nem világosabb, mint a referencia színként szolgáló körvonala, akkor a hűtési folyamat nem szenvedett el nyilvánvaló kimaradást, magyarán a termék nem olvadt ki az előtt, mielőtt a mélyhűtőnkbe, majd a konyhaasztalunkra kerülhetett volna. Ugyanakkor a csomagoláson megadott fogyaszthatósági időtartam is érvényes marad, mert az idő múlásával bizony a kis hőmérő is kivilágosodik.

BASF_OnVu_intelligens_cimke_02

 

„Olyan hőmérsékletnövekedés esetén, amely a termék kiolvadásához vezet, az élelmiszereket azonnal el kell fogyasztani” – magyarázza Martin Angehrn, a BASF Future Business projektmenedszere. „az OnVu™ ICE indikátor színváltozása ezt megbízhatóan jelzi.”

Az intelligens matrica nem csak az élelmiszerek minőségét, hanem a fagyasztó fogyasztók egészségét is óvja. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról a fontos szabályról sem, hogy az egyszer már kiolvasztott terméket nem szabad visszatenni a mélyhűtőbe.

2011-04-21 12:13:19

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration