A világ legvagányabb kémiaórája

A Kémia Nemzetközi Éve alkalmából egyedülálló internetes tudásbázist hozott létre a Magyar Kémikusok Egyesülete és a BASF Hungária. A Chemgeneration.com nevű weboldal a kémiát, mint szerethető tudományt mutatja be a felnövekvő generációknak. A magyar fejlesztésű portál a következő hónapokban 10 országban 11 nyelven debütál, a hazai köszöntőt Pálinkás József akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tartotta.

Az alapító partnerekhez csatlakozott a Richter, a TEVA Gyógyszergyár, a MOL, a Tiszai Vegyi Kombinát és a sanofi-aventis/Chinoin, hiszen számukra is a jelen és a jövő egyik legnagyobb kihívása a megfelelő szakember utánpótlás biztosítása, ehhez pedig nagymértékben hozzájárulhat egy modern, a közösségi médiára hangolt, az ifjúságot a mai kor eszköztárával megszólító weboldal. A tudásbázis létrejöttét szakmailag a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke támogatta.

chemgeneration_01


A Chemgeneration.com honlap látványos köntösben és szórakoztató módon mutatja be a kémia történetét, eredményeit és a civilizáció fejlődésére gyakorolt hatását. Tartalmának gerincét a „Technológia Mérföldkövei Kémikus Szemmel” fejezet adja, amely a fontosabb iparágak történetét nyomon követve mutatja be a kémia fejlődését és meghatározó szerepét az elmúlt évszázadokban. A weboldal fő célja, hogy felébressze a tudományág iránti érdeklődést, valamint bemutassa a kémia helyét világunkban, beleértve kiemelkedő szerepét az emberiség jövőjének és fenntartható fejlődésének szempontjából.

„A Chemgeneration.com a fiatalok által kedvelt, fejlett webes megoldásokkal, videókkal és interaktív ábrák segítségével mutatja be a kémia fejlődését, a jelentős kémikusokat és napjaink vegyipari kutatásait. A fejezeteket elolvasva, a kisfilmeket végignézve könnyen megértheti mindenki, hogy a kémia nélkülözhetetlen szerepet játszik a mindennapokban, akármerre nézünk mindenütt jelen van.” – mondta Mátyus Péter, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke.

Az internetes közösségek, a feltörekvő generációk megszólítása az ismeretterjesztés mellett azért is kiemelten fontos feladat, mert a kémia önmagában már nem lesz elég ahhoz, hogy a civilizáció fejlődésének jelenlegi ütemét tartani lehessen. A szemléletváltáshoz olyan felelős gondolkodókra lesz szükség, akik a kémiában nem egyszerű tantárgyat, hanem egy lehetőséget és megoldást is látnak.

„A BASF fontosnak tartja, hogy a felnövekvő generációk megfelelő ismeretekhez jussanak, és ne csak megértsék, hanem meg is szeressék a kémiát, amely mindannyiunk életében nap mint nap jelen van. Minden kémia: a múltunk, a jelenünk, de legfőképpen a jövőnk. Nagy örömmel tölt el, hogy a Chemgeneration.com projektünkkel egy rendkívül kreatív, látványos weboldallal segíthetjük a kémia oktatást Magyarországon és a közép-kelet európai régióban” – nyilatkozta Dr. Herbert Fisch, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A Chemgeneration.com virtuális kémiatermében többek között olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy miként lesz a fekete aranyból üzemanyag, hogyan ment életet egy apró penészgomba, vagy például, mi folyik egy nanocsőben. Megismerkedhetünk a pontosan száz évvel ezelőtt Nobel-díjjal jutalmazott Marie Sklodowska-Curie életével és felfedezéseivel, vagy Szent-Györgyi Albert munkásságával, a 3D molekula-megjelenítővel pedig a lehető legközelebbről vehetjük szemügyre a világ alkotóelemeit.

chemgeneration_02


Az alkotók bíznak abban, hogy a közösségi média eszköztárának használatával mostantól a Chemgeneration.com weboldal segítségével osztanak meg egymással a tanulók és tanárok minden kémiai vonatkozású érdekességet és tudnivalót: legyen szó képekről, szövegekről, videókról vagy animációkról. Így a tartalmat mostantól nemcsak az alapítók fejlesztik, hanem a közösségi média által gyakorlatilag mindenki, aki szereti, vagy megszereti a kémiát.

 

CHEMGENERATION.COM_logo

 

 

2011-03-12 12:39:24

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration