Mégis inkább nejlonzacskó?

A BASF internetes alapú öko-hatékonysági barométert fejlesztett ki, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy adott termék - például egy bevásárlószatyor - kapcsán számos kulcsparaméter kombinációján keresztül megvizsgálják annak környezeti hatásait. A paraméterek között nem csak magát az alapanyagot (szükség esetén akár monomer szintig), hanem a termék súlyát és a selejtezési technológiát is, és ezáltal a termék teljes életciklusát vizsgálhatjuk.

Az alkalmazás az egyes alternatívák ökológiai hatását világos és átlátható módon hasonlítja össze, így gyorsan el lehet dönteni, adott esetben valóban környezetkímélőbb megoldás-e például a biológiailag lebomló műanyag alkalmazása.

Mikor éri meg biológiailag lebomló műanyagot használni? A csomagolóipar, a fogyasztók és a törvényhozók egyre gyakrabban szembesülnek ezzel a kérdéssel a klímáról és környezetről szóló viták során. Mostanáig, ha valaki megalapozott döntést kívánt hozni, kénytelen volt átfogó, egyedi öko-hatékonysági elemzést vagy más életciklus-elemzést (LCA) készíttetni, amely a műanyag termék gyártásától, a felhasználáson keresztül a leselejtezésig részletesen figyelembe veszi a felhasznált erőforrások mennyiségét. A BASF által kifejlesztett Ecovio® Eco-Efficiency Compass (E³C), azaz öko-hatékonysági iránytű elnevezésű online alkalmazás mostantól jelentősen megkönnyíti a döntéshozatalt.

Okotermek


Az átfogó életciklus-értékelési módszerek már évek óta segítenek a különféle termékek és eljárások közötti helyes döntés meghozatalában. Ezek az elemzések részletekbe menő kvantitatív módszerekkel értékelik az adott termék előállításához, használatához és leselejtezéséhez/megsemmisítéséhez kapcsolódó erőforrás-felhasználást, környezeti és gazdasági hatásokat. Azonban nagyon összetettek: egy átfogó öko-hatékonysági elemzéshez LCA szakértők többhónapos munkájára van szükség.

Továbbfejleszthető alkalmazás
Jelenleg az új öko-hatékonyság Barométer a kiskereskedelemben elterjedt bevásárlószatyrok és polisztirol tálcák öko-hatékonyságának vizsgálatára alkalmas. A program más termékcsoportokkal is bővíthető, a piacon megjelenő új termékek könnyen és gyorsan felvehetők.
A szakértők jelenleg a papírbevonatok és zsugorfóliák kezelését lehetővé tevő modell kialakításán dolgoznak, amivel a BASF ügyfelei a papírpoharak és italcsomagolások öko-hatékonyságát vizsgálhatják - lehetővé téve, hogy csak akkor alkalmazzanak biológiailag lebomló műanyagot, ha azonos terhelhetőség és felhasználhatóság mellett az valóban fenntarthatónak minősül.

A BASF-ről
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: „The Chemical Company”. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az 50 milliárd eurót, és mintegy 105.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com címen találhatók.

2010-08-06 01:04:12

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration