Reszkessetek fakárosítók

A BASF speciális megoldást kínál a fakárosító rovarfajok ellen. A megoldás nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, amely gyakran a legjobb megoldás. A BASF terméke nem is véletlenül nyert innovációs díjat erdővédelmi rendszeréért.

Innovációs díjat nyert a BASF ComplionTM elnevezésű terméke az Erdőgazdaság és Erdőtechnika (KWF) Bizottságtól a faanyag védelmére használatos, rovarhálókon alapuló erdővédelmi rendszeréért. A KWF és a Müncheni Nemzetközi Kereskedelmi Vásár közösen adta át az Interforst 2010. évi díjait, elismerve ezzel a jelentős és újszerű erdészeti megoldásokat.

A most díjazott rovarháló-technológia az erdőgazdaságban a fák védelmének és az egyes kártevő rovarfajok (mint pl. a fakéregben és a fában tenyésző Scolytidae fakárosítók családja) irtásának innovatív megközelítése. A termék egy már sikeresen alkalmazott BASF-megoldás, az Interceptor® LLIN technológia (tartós, impregnált rovarfogó háló) továbbfejlesztése. Ezt a hálót eredetileg a maláriaszúnyogok ellen fejlesztettek ki úgy, hogy csak lassan bocsásson ki rovarölő szert. A kezdeti helyszíni kísérletek sorozata megerősítette a hálótechnológia hatékonyságát az erdőgazdaság területén is.

Borkenkaefer_bark_beetle


A BASF rovarhálói rendkívül hatékonyak és környezetvédelmi szempontból is megfelelőek. A megoldásban ötvöződik a BASF-től már megszokott textilipari és növényvédelmi szakértelem: célzottan és megbízhatóan ható rovarölő szert impregnáltak egy egyedülálló módon kidolgozott textilre. A rovarirtót az eljárás során a polymer hordozóanyag segítségével közvetlenül viszik fel a háló rostjaira. Ez az eljárás szabályozza az aktív hatóanyag ellenőrzött kibocsátását és szavatolja a hosszantartó hatékonyságot. A háló ugyanis folyamatosan bocsátja ki felszínén az aktív hatóanyag egy részét, de ez a kis mennyiség is elegendő ahhoz, hogy hatékony védelmet nyújtson a fakárosítók ellen. Az újrahasználható hálók egészen hosszú ideig nyújtanak védelmet, akár egy egész évszakot is kibírnak. Nem szakadnak el, az UV stabilizátor pedig megakadályozza, hogy a napsütés kárt tegyen bennük. Nem elhanyagolható tény, hogy ha az ezzel a rendszerrel megvédett fa hulladékát hőenergiatermelésre használjuk fel, a hulladék a faanyagon lévő hálóval együtt környezetbarát módon újrahasznosítható.

Holz_wood


Az elkövetkező években az intelligens védelmi megoldások egyre fontosabb szerepet játszanak majd az erdőgazdálkodásban. Németországban például - területi megközelítésben - a mezőgazdaság után az erdőgazdálkodás a földhasználat legfontosabb formája. Számokban ez évi 170 milliárd euró forgalmat jelent és 1,2 millió ember mindennapi megélhetését biztosítja. Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának (UN/ECE) becslése szerint a 2008-2009-es évek gazdasági válságát követően immár növekedés várható az erdőgazdasági piacon. A felhajtóerőt az építőiparban alkalmazott energiahatékony megoldások jelentik, valamint a környezettudatos építkezés szemléletének térhódítása. Másfelől növekedési potenciált jelent a fa, mint energiaforrás felhasználása is. Szakértők 2012-re a fapellet-kereskedelem megduplázódására számítanak.

Mindazonáltal az erdőgazdaságoknak szembe kell nézniük azokkal a kihívásokkal, amelyek jelentősen befolyásolhatják az ágazat hosszú távú növekedését.
A klímaváltozás miatt a fakárosítók okozta károk növekednek – főként azokon a fákon, amelyeket már amúgy is meggyengített az aszály és a hőség. A szigorúbb szabályozás az egész ágazatot újragondolásra ösztönzi, és ez még inkább előtérbe helyezi a preventív erdővédelmet, így az ezen a területen alkalmazható rovarirtó megoldások környezeti kompatibilitása is egyre inkább jelentős szerepet fog játszani.

A BASF és Növényvédelmi Divíziója több mint tíz éve folytat erdővédelmi kutatásokat. Az engedélyeztetési eljárást követően 2011 végére várható a ComplionTM termékcsalád piaci bevezetése.

A BASF-ről
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: „The Chemical Company”. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az 50 milliárd eurót, és mintegy 105.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com címen találhatók.

2010-08-06 00:53:38

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration