Öngyógyuló autólakk

A legtöbb autós rémálma az összekarcolt, mattuló fényezés – pláne, ha új gépkocsiról van szó. A BASF kifejlesztett egy olyan különleges hibrid bevonatot, mely eltünteti a fényezésen keletkező mikrokarcolásokat, sőt a felcsapódó apró kavicsok okozta horpadásokat is, s a festék újra felveszi eredeti formáját. A nanotechnológiai újdonság iGloss márkanév alatt került forgalomba.

A BASF kutatói olyan anyagot állítottak elő, amely a „kemény” szervetlen és a „lágy” szerves anyagok előnyeit egyesíti: ez a speciális „hibrid” anyag egyszerre karcálló és rugalmas. Keménységét az üveghez hasonló apró, szervetlen szilikon részecskék adják. A „lágy” szerves elemekkel együtt ezek háló-szerű szerkezetet hoznak létre a festékben. A lakk alapanyagát adó apró molekulák hő hatására megszáradva egy többé-kevésbé összefüggő háromdimenziós hálószerkezetté alakulnak. Az iGloss hálószerkezete különösen sűrű szövésű, amely komoly ellenálló képességet és stabilitást biztosít.

iGloss


A hálószerkezet a hagyományos lakkokhoz képest az iGloss-t nem csak sokkal ellenállóbbá teszi a karcolásokkal szemben, de rugalmasságából fakadóan „öngyógyító” tulajdonságokat is kölcsönöz a lakkrétegnek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha például egy kő felverődik az autóra és apró mélyedést hagy a fényezésen, a sérülést követően a festék lassan, de biztosan újra felveszi eredeti formáját és a horpadás eltűnik. Az iGloss továbbá hatékony védelmet nyújt a maró vegyi anyagokkal – többek közt fagyantával és madárürülékkel – szemben is.

iGloss_makett


Kulcs ellen nem véd

Természetesen mindez csak bizonyos határok között működik. Ha valaki igazán kárt akar tenni a fényezésben, azt sajnos az iGloss sem állíthatja meg. A mély sérülések, mint amilyet például egy kulccsal lehet okozni, az iGloss-on is nyomot hagynak. Normál használat mellett azonban úgy tűnik, az autósok előtt igazán fényes és csillogó jövő áll. A legnagyobb autógyártók már tesztelik a BASF új termékét.

A BASF-ről
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: „The Chemical Company”. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az 50 milliárd eurót, és mintegy 105.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com címen találhatók.

2010-06-29 11:42:49

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration