Védőbevonattal még olcsóbb zöldenergia

Egy speciális védőbevonattal meghosszabbítható a szélerőművek lapátjainak élettartama, így olcsóbbá válhat a környezetbarát energia előállítása. A BASF több éves kutatómunkájának eredményeképpen olyan rugalmas védőbevonat született, amely ellenáll a szélsőséges időjárásnak, nem válik, vagy töredezik le a lapátokról, így tovább foroghatnak a szélkerekek!

Képzeljük el, hogyan kezdene ki az időjárás egy megállás nélkül 200 km/óra sebességgel haladó autót: már néhány hónap alatt látványosan megrongálódna. A széllapát tíz-húsz éves élettartama alatt ennél sokkal intenzívebb igénybevételnek van kitéve.  A 90 méteres magasságban akár 300 km/óra sebességgel forgó szélkerekeket erős, olykor viharos szél, az eső, hó és a napsugárzás rongálják. A lapátok igen rugalmasak: forgás közben végük akár egy métert is kilenghetnek.

„A BASF több éves kutatómunkát követően olyan high-tech bevonatot készített, amely rugalmas, kopásálló és visszaveri az UV sugarakat. Az ún. Relius bevonat fejlesztésekor fontos kritérium volt, hogy matt hatású legyen, ne verje vissza a napfényt - ez ugyanis megzavarhatná a repülőgépek pilótáit. Világszerte már több mint 25.000 széllapát kapott ilyen bevonatot, így még tovább állíthatnak elő zöld energiát” – mondta Kertész Péter, a BASF Hungária kommunikációs vezetője.

BASF szélerőmű
Szélerőmű Antwerpenben - high-tech bevonat a hosszú élettartam titka


A Szélenergia Világszövetség (World Wind Energy Association) adatai szerint 2008 végén a szélerőművek már 120 gigawatt energiát, a világ energiafelhasználásának 1,5 százalékát termelték világszerte. A technológia fejlesztése még költséghatékonyabbá teheti a zöld energia előállítását. A széllapátok ellenállóbbá és egyben egyre nagyobbá válnak, hogy minél több energiát legyenek képesek előállítani: már kolosszális, 127 méter átmérőjű, 60 méter hosszú lapátokból álló szélkerekek is készülnek.

A BASF-ről
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: „The Chemical Company”. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az 50 milliárd eurót, és mintegy 105.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com címen találhatók.

2010-05-20 15:02:14

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration