Megállítható a méhek pusztulása

A Varroa destructor parazitafaj ellen folytatott küzdelemben áttörést jelenthet a BASF és a NOD Apiary Products közös megoldása. A mézelő méhek pusztulásáért felelős kártevő ellenszerét évek óta keresi a tudomány.

Az elmúlt években világszerte jelentősen csökkent a mézelő méhek száma, ami – a független intézetek kutatásai szerint - jelentős mértékben a Varroa Destructor parazita pusztításának tudható be. Amennyiben a fertőzést nem észlelik időben és nem kezelik megfelelően, a Varroa Destructor teljes mézméh-kolóniák pusztulását okozhatja. A szakértők becslései szerint az ember által fogyasztott élelmiszerek mintegy harmadának előállításához szükséges a méhek mint a virágok és termények beporzóinak tevékenysége. A vadon élő növények beporzásával a méhek a biodiverzitáshoz is nagymértékben hozzájárulnak.
A BASF és a NOD Apiary Products együttműködést jelentett be a mézelő méhek pusztulásának megelőzését célzó erőfeszítések terén. A megállapodás célja, hogy európai méhészek számára is elérhetővé tegyék a ma világszerte a legnagyobb gazdasági kárt okozó méhkártevő parazita, a Varroa Destructor elleni hatékony védelmet biztosító megoldást. A parazita elleni megoldás  alkalmazása nagyon egyszerű és a hagyományos módszereknél sokkal gyorsabb (42 nap helyett 3 nap). Az USA-ban, Kanadában és Franciaországban végzett terméktesztek kiváló eredménnyel zárultak, a Varroa Destructor parazita ellen az MAQS 97%-ban eredményes védelmet nyújtott.

A BASF és a NOD együttműködésének eredményeként kerülhet a piacra a fejlődő „gyermekméheken” élősködő Varroa atkát célzottan elpusztítani képes „Mite Away™ Quick Strip” (MAQS). A kaptárba helyezendő műanyag „csíkok” növényi cukorral kevert hangyasavat tartalmaznak, és a BASF által gyártott biológiailag lebomló Ecoflex® műanyagból készülnek. A termék hatóanyaga áthatol a méhsejteken, és a parazitát szaporodási helyén támadja.

Varroa Destructor BASF
A Varroa destructor parazita, a mézelő méhek és így az emberiség ellensége


Az MAQS fő hatóanyaga a természetben is gyakran előforduló hangyasav, amely a méhek és sok más rovar, például a hangyák mérgében is megtalálható. Az MAQS előnye egyszerű és hatékony alkalmazhatóságában rejlik. Az MAQS a teljes szezonban használható, és a biológiailag lebomló Ecoflex® műanyagnak köszönhetően sem a mézben, sem a méhviaszban nem hagy nyomot.
Az MAQS csíkok már jelenleg is kaphatók Kanadában és az Egyesült Államokban. A BASF és a NOD együttműködésének célja, hogy az MAQS az állami regisztrációs folyamatokon minél hamarabb túljusson, és az európai méhészek számára is elérhető legyen legkésőbb 2 éven belül.

Markus Heldt, a BASF SE Agrodivíziójának elnöke elmondta: „a termék tervezésében a BASF és a NOD mellett maguk az érintettek, a méhészek is részt vettek, sőt a BASF-en belül mi is számos különböző divízió szakmai tudását és termékeit ötvöztük a siker érdekében. Célunk, hogy az új termék segítségével hatékony és tudományos alapokon nyugvó megoldást találjunk a mézelő méhek pusztulásának problémájára. Az MAQS piaci bevezetése is abbéli meggyőződésünket tükrözi, hogy a méhek egészsége és a mezőgazdaság nagyon szorosan összefügg” - tette hozzá.

A szerződés értelmében a BASF jelentős pénzügyi támogatást biztosít a termék globális piaci megjelenéséhez, továbbá folyamatos technikai és szabályozási segítséget biztosít ötéves időtartamra. A termék védjegye jelenleg a két társaság közös tulajdona, és a BASF elkötelezte magát, hogy a termék Európai Unión belüli regisztrálásához és forgalmazásához segítséget nyújt.

A NOD Apiary Products társaságról
Az organikus gazdálkodás mellett elkötelezett kanadai méhészek által 1997-ben, Ontario államban létrehozott társaság kizárólag a mézelő méhek egészségmegőrzésével és védelmével foglalkozik. A mindössze hat főt foglalkoztató társaság a 2009. május 31-én zárult pénzügyi évben 1 millió kanadai dolláros forgalmat bonyolított. A társaság termékei között található a Mite Away II™, a Bee Cozies elnevezésű téli fagyvédelmi takarók, és a királynők szaporodását segítő kaptárak.2007-ben a társaság vezérigazgatója, David VanderDussen tudományos munkájáért elnyerte az innovatív agrotechnológiai megoldásokért járó „Ontario Premier's Award of Excellence for Agri Food Innovation” díjat. További információk a www.miteaway.com oldalon találhatók.

A BASF-ről
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: „The Chemical Company”. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az 50 milliárd eurót, és mintegy 105.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com címen találhatók.

 

2010-05-15 00:47:40

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration