Kiválthatók a toxikológiai állatkísérletek?

A BASF az alternatív, állatkísérleteket nem igénylő kutatási módszerek fejlesztésében a világelsők között található, és évente több millió eurót áldoz ezen projektekre. Manapság a BASF által végzett toxikológiai vizsgálatok több mint egyharmadához már nincs is szükség állatkísérletekre.

Manapság csak olyan vegyipari termékek – például aktív gyógyszeripari hatóanyagok vagy növényvédőszerek – kerülhetnek forgalomba, amelyek az egészségre bizonyítottan ártalmatlanok. A törvényhozói szigor következtében rengeteg toxikológiai vizsgálatot kell elvégezni, és az új termékeket a cégek korábban szinte kizárólag állatkísérletekkel tesztelték. Manapság azonban már más, alternatív megoldások is rendelkezésre állnak.

Alternatív kutatási módszereket fejlesztő, független laboratórium
Az állatkísérletek kiváltására a BASF 2004-ben független laboratóriumot állított fel, alternatív kutatási módszerek kidolgozására. Emellett a társaság 2009. október óta egy másik laboratóriumban végezteti toxikológiai elemzéseit, kizárólag alternatív, azaz állatkísérletet nem igénylő vizsgálati módszerek alkalmazásával.

Dr. Susanne Böhn
Dr. Susanne Böhn ún. „Yes/Yas” tesztet végez, amelyhez élesztőt használnak. A tesztben az indikátoranyagok színéből lehet következtetni arra, hogy a tesztelt anyag milyen mértékben mutat hormon-típusú hatást


„A BASF évente mintegy 1700 toxikológiai vizsgálatot végez, amelyek harmadához immár nincs szükség állatkísérletekre. Az alternatív módszerek aránya folyamatosan nő” – mondta Dr. Susanne Böhn, az Alkalmazott Alternatív Módszerek Laboratóriumának vezetője. „E tekintetben a vegyiparban a BASF világelsőnek számít”. A társaság az 1980-as évek óta aktívan részt vesz minden fontosabb kutatási projektben és évente több millió eurót áldoz az alternatív kutatási módszerek kifejlesztésére. „Szeretnénk az állatkísérleteket teljes egészében alternatív módszerekkel kiváltani, vagy amennyiben ez nem lehetséges, a jelenlegi módszerek javításával a teszteket az állatok számára elviselhetőbbé tenni” – fogytatta Susanne Böhn. „Munkánkban az ún. 3R elvet követjük: teljes kiváltás (Replacement), csökkentés (Reduction) és finomítás (Refinement)”.

27 módszert már jelenleg is alkalmaznak
A BASF eddig harmincnégy különféle alternatív módszert fejlesztett ki, ebből huszonhetet már jelenleg is alkalmaznak, és hét módszer még további fejlesztést igényel. Íme néhány példa az alternatív tesztelési módszerekre.

  • A "Yes/Yas" teszt: A tesztelni kívánt anyagot élesztőt és sárga festéket tartalmazó tégelybe helyezik. Ha az anyag hormon-típusú hatást mutat, az élesztővel reakcióba lép és a festékanyagot vörösre színezi.
  • A "chest" teszt: Az anyagot keltetés alatt álló tyúktojásba juttatják, és a tojás keltetését folytatják. A tojás későbbi fejlődése alapján lehet következtetni az adott anyag élőlényekre gyakorolt esetleges hatásaira.
  • A BCOP teszt: a tesztet vágóhídi melléktermékeken végzik, például a tesztelni kívánt anyagot levágott marhák szemébe juttatva tudnak következtetni az esetleges irritatív hatásokra.


„Mostani eredményeink ellenére valószínűleg sosem jutunk el oda, hogy az állatkísérletekről teljes egészében lemondhassunk” – mondta Susanne Böhn. „Az anyagcserével rendelkező élő szervezetek és azokon belül a szervek interakciói túlságosan összetettek ahhoz, hogy ezek kapcsolatát és egymásra hatását izolált, különálló tesztekben - például sejtkultúrákon - vizsgálhassuk."

Az állatkísérleteket jogszabályok, rendeletek írják elő
Az új termékek jóváhagyásához szükséges, illetve az Európai Unió vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló ún. REACH rendelete értelmében a termék biztonságos voltát (a toxikus anyagok hiányát) bizonyítani hivatott tesztek többek között megvizsgálják, hogy a termék a bőrt vagy a szemet irritálhatja-e. A BASF által folytatott állatkísérletek szinte mindegyikét jogszabábályok, rendeletek írják elő. A kísérleteket legtöbbször patkányokkal és halakkal végzik. A BASF az alternatív, állatkísérleteket nem igénylő kutatási módszerek fejlesztésében a világelsők között található, és évente több millió eurót áldoz ezen projektekre. Manapság a BASF által végzett toxikológiai vizsgálatok több mint egyharmadához már nincs szükség állatkísérletekre.

A BASF-ről
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: „The Chemical Company”. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az 50 milliárd eurót, és mintegy 105.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com címen találhatók.

2010-05-14 23:51:10

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration