Baktériumokkal a testszag ellen

Nincs több izzasztó helyzet, kellemetlen testszag okozta szégyenkezés! Sőt mi több: ezentúl a fogszuvasodással szemben is védelmet nyújt a BASF és az Organo Balance közös innovációjában kifejlesztett probiotikus baktériumtörzs.

A ludwigshafeni székhelyű BASF Jövő Vállalkozása (BASF Future Business GmbH) a berlini OrganoBalance-szal együtt közös vállalkozást alapított azzal a céllal, hogy felkutassák azokat a probiotikus baktériumtenyészeteket, amelyek felhasználhatóak lehetnek az innovatív személyi higiéniás termékekben.

A probiotikus baktérium ígéretesen alkalmazható a fogszuvasodást okozó mikroorganizmusok és a kellemetlen testszagok elleni harcban, valamint a bőrt védő mikrobiális flóra regenerálódásának elősegítésében. A probiotikus tejsavbaktérium élő és fagyasztott formában egyaránt felhasználható, az egyes kozmetikai termékek alkalmazásától, kívánt hatásától és formájától függően.
A speciális tejsavbaktériumot (latobacilus), az OrganoBalance kiterjedt baktériumtenyészetéből szűrés útján nyerik ki, majd a BASF-el közösen fejlesztik tovább a piaci felhasználhatóság fokára.

ced2e725367290d44a7528f584a2aa30


A fogszuvasodás elleni hatékony védelem

A fogszuvasodásért felelős Streptococcus mutan nevű  baktérium állandóan jelen van a fogak felületén, ahol a cukrot agresszív savakká alakítja át, mely elpusztítja a fogzománcot. „A fogszuvasodást megakadályozó laktobacilussal megtaláltuk az ellenszert, amely hatékony megköti a szuvasodást okozó baktériumokat és megakadályozza, hogy azok a fogak felszínéhez tapadjanak” – hangsúlyozta Dr. Anreas Reindl, a BASF Jövő Vállalkozásának projektvezetője. Az ellenséges baktériumtenyészetek összegyűjtik a fogszuvasodást okozó baktériumokat, hogy azok ne tudjanak kárt okozni és kiöblítődjenek a szájüregből. „A módszer hatékonysága bizonyított, és első probiotikus laktobacilust tartalmazó szájhigiéniás termékek várhatóan 2007-ben fognak megjelenni” – tette hozzá Dr. Reindl.

2d8362254e9a96e546a18ad38194a225


A bőr egyensúlyi állapotának védelme

Bőrünk felszínén természeténél fogva jelen vannak különböző fajtájú mikroorganizmusok. Ideális esetben a jótékony hatású baktériumok, amelyeket más szervezetekkel együtt élő organizmusokként ismerünk, legyőzik azokat, amelyek károsak lehetnek. Ha e rendszer egyensúlya megbomlik, az kedvezőtlenül hat a bőr külső megjelenésére, egészségére és általános állapotára.

„A nagyszámú rendelkezésre álló mikroorganizmus közül kiválasztjuk azokat, amelyek mikrobiotikus gátat alkotva ellensúlyozzák az egyensúlyhiányt.” – magyarázta Dr. Christine Lang, az OrganoBalance vezérigazgatója.

Az egyensúlytalanság például mosakodás, vagy zuhanyozás után fordulhat elő. Ilyen esetekben a Lactobacillus stimulant nevű baktérium elősegíti a bőrt védő mikrobiális flóra gyors regenerálódását, valamint a serkentő kiválasztó anyagok segítségével elősegíti egészséges rokonai megtelepedését is. Mivel a bőrirritációk gyors kezelése szorosan összefügg a különböző kozmetikai szerek alkalmazásával, így ezen mikroorganizmusok hamarosan összetevői lehetnek a különböző testápolóknak, krémeknek, valamint gyógyhatású kenőcsöknek és tapaszoknak.

Probiotikumokkal a kellemetlen testszagok ellen
Nem utolsó sorban pedig a kellemetlen testszag (kialakulásának) megakadályozása terén alkalmazható igen hatékonyan a laktobacilus. A szagok okozásáért bizonyos nemkívánatos baktériumok a felelősek, melyek például a hónaljban és a lábfejen találhatóak meg. A Lactobacillus pes-odoris kifejezetten a láb kellemetlen szagát okozó baktériumok képződését gátolja meg, míg a Lactobacillus ala-odoris, a hónaljat védi meg a kellemetlen szagoktól. A személyi higiéniás kozmetikai termékekhez hozzáadva mindkét laktobacilus törzs  javítja a dezodorok, a lábspray-k és a krémek hatékonyságát.

A perszonálhigieniás termékek piaca folyamatosan növekszik
A BASF felmérése szerint ezen jövőbeni termékek piacai nyitottak az újdonságokra és folyamatos, tartós növekedést mutatnak. 2005-ben például a fogkrémek és szájvizek piaca 13 milliárd eurós forgalmat hozott, ami két százalékos növekedést jelent. Az arckrémek piaca 2005-ben 24 milliárd euró körül mozgott, míg a testápolóké 8 milliárd euró, a dezodoroké pedig majdnem 6 milliárd euró volt. Ezek a piacok évente körülbelül 3 százalékos növekedést mutatnak.

A BASF-ről
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: „The Chemical Company”. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az 50 milliárd eurót, és mintegy 105.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com címen találhatók.

2010-03-26 15:06:54

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration