Nanotechnológia a tisztaságért

Akár már a közeljövőben piacra kerülhetnek azok a textíliák, amelyek egyszerűen képtelenek koszolódni. A BASF „lemásolta” a lótuszvirág és a nád öntisztító mechanizmusát, és olyan kezelőanyagot dolgozott ki, amelyet ha textilekre hordunk fel, tökéletesen lepergeti a vizet és a szennyeződéseket.

A nanotechnológia újabb vívmányának elsősorban a háziasszonyok örülhetnek, akiknek a megoldás révén kevesebbet kell mosni és takarítani.  A ruházati ipar számára – legyen szó divatról vagy munkaruhákról – üzleti lehetőség a BASF megoldása, hiszen ezáltal koszolódni képtelen ruhákat dobhatnak piacra. Örülhetnek még a vitorlázók, a zászlósok, a ponyvás teherautósok és még sokan mások.

Mincor BASF technology


A természet ihletésével és a nanotechnológia segítségével a BASF új kezelőanyaga öntisztító hatású textíliákat hoz létre. A Mincor® TX TT távol tartja a szennyeződéseket és a vizet a bevont felületekről. Az innovatív kezelőanyag a lótuszvirágéval megegyező öntisztító hatást biztosít az ipari textíliák – ponyvák, napellenzők, vitorlák és sátrak számára.

Nanotechnológiával a kosz ellen
A lótuszvirág, a palástfű és a nád is rendelkezik azzal a rendkívüli képességgel, hogy levelein található ultrafinom felszíni szerkezetek segítségével képes önmagát tisztán tartani. Amint víz éri őket, leveleik felszínéről apró vízcseppek gördülnek le, miközben magukkal viszik a parányi szennyeződéseket. A tudomány felismerte, hogy nem a lehető legsimább, hanem a szemmel nem látható, nanométeres kiemelkedésekkel rendelkező felületek taszítják leghatékonyabban a szennyeződéseket és a vizet.

A BASF kutatói a természetet például véve alkották meg a Mincor® TX TT nevű innovatív kezelő anyagot a textíliák öntisztító hatásának kialakítására. A növény levelének felszínén található parányi kiemelkedéseket a kezelt textíliákon egy un. hordozó mátrixba beágyazott milliónyi, 100 nanométernél is kisebb átmérőjű elemi részecske utánozza. Ezek a parányi kiemelkedések tartják távol az apró vízcseppeket és koszrészecskéket. Ennek köszönhetően a felülettel a cseppek felszínének csak 2-3 százaléka érintkezik. A vízre ható feszültség és tapadóerők miatt, az egyébként szétterülő vízcseppek gömb alakú golyócskákat formálnak és a víz egyszerűen csak lepereg a felületről. A lepergő vízcseppek magukkal sodorják a felszínnel ugyancsak alig érintkező koszrészecskéket, így mosva le őket bármilyen dörzsölés vagy tisztítószer használata nélkül.

Mincor BASF


A Mincor® TX TT-vel a BASF elsőként tette lehetővé, hogy nanostrukturált felületek alkalmazásával a szöveteket valódi öntisztító tulajdonsággal ruházzanak fel. Az új kezelőanyag felhasználásával kifejlesztett szintetikus szövetből készült öntisztító napellenzők, zászlók és vitorlák piacra kerülés előtt állnak. A lehetőségek azonban ennél jóval szélesebbek.

Távlatok – szennyeződés-taszító ruhák
A BASF kutatói folyamatosan dolgoznak azon, hogy az öntisztító hatású szöveteket a mindennapi élet más területein is alkalmazzák a közeljövőben, különösen a szennyeződés-taszító ruhák gyártásánál. A legnagyobb kihívást ebben az esetben a mosógép jelenti, ahol a mosás során fellépő mechanikai hatások veszélyt jelentenek a szövetekre és a Mincor® bevonat parányi felületeire. A BASF fejlesztő szakemberei ezért a kötőanyag optimalizálásával tartósabbá tették a Mincor®-t az öntisztító hatás gyengítése nélkül. Ennek eredményeként a balzsamecet, a vörösbor, a ketchup, sőt még a méz is nyomtalanul legördül a Mincor®-ral bevont ruháról. Ezenfelül az új technológia lehetővé teszi, hogy a ruhákat ritkábban kelljen a szennyesbe dobni.

A BASF a Mincor®-ral kezelt pamutszövetek mellett már további termékeken is dolgozik, mint például a kosztaszító tapéták, finom anyagú függönyök és konyhai textilek.

A BASF-ről
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: „The Chemical Company”. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az 50 milliárd eurót, és mintegy 105.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com címen találhatók.

2010-03-26 13:28:41

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration