Félárnyékban sem biztonságos

A BASF új generációs UV szűrőit felhasználva, hamarosan egyre több fényvédő és kozmetikai termék nyújt védelmet a mindnyájunkat fenyegető UVA sugarak nemrég felfedezett romboló hatásaival szemben. A leégést okozó UVB sugárnál is veszélyesebb, ugyancsak a napfényben található, alattomos UVA sugárzás észrevétlenül károsítja a bőrt, ráncosodást, pigmentfoltokat, valamint az immunrendszer gyengülését idézve elő. Hatásának mindenhol ki vagyunk téve akár borult időben, félárnyékban, sőt még az ablak mögött is.

Nem csak a leégést okozó UVB sugárzás bőrünk egyetlen ellensége. A legújabb kutatások szerint a Földet elérő UV fény 90%-át kitevő UVA sugárzás, az UVB sugárzással ellentétben figyelmeztető jelzés nélkül károsítja a bőrt. Az UVA sugarak a bőrben pusztító szabad gyököket képeznek és meggyorsítják a kötőszövetek természetes lebomlását. Ennek következtében a bőr elveszíti rugalmasságát és természetes nedvességtartalmát, ráncok alakulnak ki, illetve a már meglévő ráncok elmélyülnek. Hatásának mindenhol ki vagyunk téve akár borult időben, félárnyékban, sőt még az ablak mögött is. A veszélyt felismerve az EU Bizottság is megfogalmazta ajánlását a napvédő krémek UVA sugárzással szembeni védőhatásának minimális mértékével kapcsolatban.

sunshade BASF


A BASF a kihívásra válaszolva új, kozmetikai és fényvédő termékekhez felhasználható kémai és fizikai UV szűrökkel veszi fel a harcot a pusztító UVA sugarakkal szemben. A kémiai UV szűrök, mint amilyen Uvinul® A Plus elnyelik az UVA sugárzást, ártalmatlan hővé alakítva azt. Az anyag, nagy fényállóságának köszönhetően hosszú ideig tartó védelmet biztosít. A 25-nél nagyobb fényvédő faktorú készítményekben használt fizikai szűrök, mint kis tükrök a beeső UV sugarakat visszaverik a titán-dioxidból és cinkoxidból származó mikrorészecskék segítségével. Ezeknek az anyagoknak mérete legfeljebb ötezred milliméter, és ezért nem láthatók a bőrön. Az ilyen részecskékből mintegy 400-at kellene egymás mellé helyezni, hogy elérjék egy emberi hajszál vastagságát.

Akár kémiai, akár fizikai módszerekről van szó, a legjobb szűrők és a legmagasabb védőfaktorok sem képesek megakadályozni, hogy az UV sugarak egy része áthatoljon a bőrön. A BASF termékei a károsító hatásoktól is védenek. Nagy aktivitású antioxidánsok megszüntetik a szabad gyököket, így óvva meg a bőrsejteket a károsodásoktól. A kamillából nyert hatóanyagok és a B5 provitamin egyidejűleg gyulladás gátló és bőrápoló hatásúak. Az A vitamin helyreállítja a kötőszövetek UVA sugárzás hatására meggyorsult lebomlását, megindul a sejtek újratermelése, és a ráncok mélysége csökken.

BASF UV protection


Az öregedést gátló termékek iránti bővülő kereslet miatt a BASF nagy érdeklődésre számít a kozmetikai ipar részéről új generációs UV szűrő családjával kapcsolatban. Az AC Nielsen marketing – információkutató cég 2006 júniusában végzett nemzetközi tanulmánya szerint a bőrápolási termékek nemzetközi piacának 30%-át az öregedést gátló bőrápolók tették ki. Németországban közel 280 millió eurót költöttek öregedést gátló arcápoló termékekre. A lakosság erősödő egészségtudatosságának hatására a közeljövőben egyre nagyobb mértékben fogják alkalmazni az UVA szűrőket a napfényvédő készítményekben, valamint a napi testápolási és a kozmetikai termékekben. A szakértők évi 5 – 6 százalékos növekedést várnak ebben a piaci szegmensben.

A BASF-ről
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: „The Chemical Company”. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az 50 milliárd eurót, és mintegy 105.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com címen találhatók.

2010-03-26 11:37:57

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration