Sötét korszak jön

Légkondicionálók helyett sötét színek segítségével hűthetjük autóinkat és otthonainkat a közeljövőben. A BASF különleges fekete színezéke a nap infravörös sugarait visszaverve akár 20 fokkal hűvösebb felületet képes eredményezni.

Az új technológiának köszönhetően búcsút inthetünk a napsütésben szinte izzó kormánykerekeknek, háztetőknek és épülethomlokzatoknak. A speciális pigment közel tízszer annyi fénysugarat képes visszaverni, mint a szénfekete színezékeken alapuló bevonatok. A fekete színezék megoldást jelenthet a terjeszkedő nagyvárosok egyre emelkedő hőkibocsátásának megállításában is.

Védelem az infravörös sugarak ellen
A városok növekvő felszíni hőmérsékletének enyhítésére és komfortérzetünk jelentős javítására képes a BASF legújabb fejlesztése. A sötét színű felületek a nyári nap fényének elnyelésével jelentős hőt termelnek, izzasztó pillanatokat szerezve ezzel az épületekben, illetve a járművekben tartózkodók számára. A gyötrő forróság fő oka a Nap nem látható infravörös sugarai, melyek a fényenergia több mint feléért felelősek. A leggyakrabban használt szénfekete színezékekkel szemben a BASF fejlesztése egy perilén fekete színezékén alapul, mely a legalkalmasabb az infravörös sugarak visszaverésére. A vállalat Paliogen Black és a Lumogen Black nevű pigmentjei az infravörös sugarak 45 százalékát képesek visszaverni a szénfekete színezékek 5 százalékával szemben. A BASF terméke nem csupán a sötét felületek esetén hatékony, mivel a különféle színek szinte mindegyikében található fekete színezék. A feketétől eltérő színű felületek az új pigmenttel, ha különböző mértékben is, de hatékonyabban állnak ellen az ultraibolya sugaraknak.

Lumogen_Black


Fekete színezék a gyakorlatban

A különleges színezék már több területen is alkalmazásra került. Amellett, hogy a BMW új kabriójának bőrülését is ez a bevonat védi a felmelegedéstől a pigment az Egyesült Királyságban egy BASF bemutatóprojekt keretében is debütál. A Nottinghamben épített ház az alacsony fűtésköltségű épületeket hivatott népszerűsíteni, melynek könnyűacél szerkezetű tetejét is az új színezéket tartalmazó festékkel vonták be.

A sötét korszak fényes jövője
A színezékek a jövőben egyre nagyobb szerepet kapnak a nagyvárosok emelkedő hőmérsékletének csökkentésében is. Az emberi tevékenység következtében a városokban kialakuló hőmérséklet emelkedés a helyi éghajlati viszonyok változásával járhat. Ez a jelenség „városi hősziget” néven ismert. Azok az épületek, amelyek a fekete pigmentet tartalmazó bevonattal vannak ellátva kevesebb hőt bocsátanak ki és ezáltal a folyamat is lelassul. Az új színezék a fuvarozóipart is forradalmasíthatja, mivel a bevont konténerek belsejében is csökken a magas hőmérséklet, ami megóvhatja a szállított termékeket az esetleges károsodástól.

A pigment nemcsak festékek, hanem színes műanyagok készítéséhez is felhasználható, így lehetővé válik az infravörös sugarakat visszaverő műanyag panelok, ablakkeretek és járműbelsők készítése is. A BASF ügyfelei egy CoolSim nevű program segítséggel kiszámíthatják a kívánt színhez szükséges optimális fekete színezék mennyiségét, amellyel a leghűvösebb felszín biztosítható.

A BASF-ről
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: „The Chemical Company”. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az 50 milliárd eurót, és mintegy 105.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com címen találhatók.

2010-03-26 11:21:17

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration