Életmentő szúnyogháló

A malária egyike a világ három legpusztítóbb betegségének: évente több mint egymillió áldozatot követel. Afrikában minden fél percenként maláriában hal meg egy gyermek, s minden második áldozat 5 év alatti. Az áldozatok számát tekintve csak az AIDS és a tuberkulózis előzik meg a maláriát, ezért világszerte folynak kutatások a legjobb oltóanyagok és gyógyszerek létrehozására.

Mivel a betegséget okozó egysejtű szervezetek a szúnyogok csípésével jutnak be az áldozatok szervezetébe, az Egészségügyi Világszervezet a hatékony elsődleges védekezés érdekében felhívást intézett a vállalatokhoz, hogy találják meg a legjobb megoldást. A BASF által kifejlesztett Interceptor® rovarirtó szúnyogháló csak néhány dollárba kerül, évekig használható, így - többszöri mosás után is - hosszan tartó védelmet nyújt a veszélyeztetett térségek lakóinak és drasztikusan csökkenti a megbetegedés kockázatát.

Miért pont szúnyogháló?
Napjainkban világszerte folynak tudományos kutatások, melyek célja a malária megelőzése, illetve gyógyszeres kezelése. Az új gyógyszerek kifejlesztése viszont rendkívül költséges és időigényes folyamat; sok kórokozó válik ellenállóvá a leggyakrabban használt ellenanyagokkal szemben; a már meglévő gyógyszerek pedig sok helyen, például az afrikai falvakban, nem mindig állnak rendelkezésre. Gondoljuk meg: a megbetegedések 90%-a Afrikában történik, ahol a malária következtében minden fél percben meghal egy gyermek, és minden második áldozat 5 év alatti. Az Egészségügyi Világszervezet szerint tehát a legegyszerűbb és legjobb megoldás a megbetegedések megelőzése – a megfelelő szúnyoghálóval.

Mivel a szúnyogok kezeletlen hálón keresztül könnyen megcsíphetik az embereket, különleges, rovarirtó szerrel kezelt hálót kell használni, ami ténylegesen megbénítja a vérszívókat, éveken át megőrzi hatékonyságát, biztonságos és nem drága. A BASF az utóbbi évtizedekben jelentősen hozzájárult a trópusi betegségek, köztük a malária elleni harchoz, így ezt a hagyományt folytatva, az Egészségügyi Világszervezet felhívását követően fejlesztette ki a Fendozin® rovarölő szerrel bevont Interceptor® szúnyoghálót.

Hogyan működik?
A Fendozin hatóanyaga (alfacipermetrin), amelyet egyébként a krizantém természetes védőanyaga alapján fejlesztettek ki, és amelyet a BASF régóta használ növényvédelmi és egészségügyi termékekben, már egészen kis mennyiségben is rendkívül hatékony a rovarok ellen. Miután a rovarok érintkezésbe kerülnek az Interceptor® szúnyoghálóval, öt percen belül megbénulnak, majd szinte mindegyik elpusztul. A háló még 25 mosás után is megőrzi kezdeti hatását, ezzel elnyerte az Egészségügyi Világszervezet hivatalos ajánlását.

BASF Interceptor_big


Fő a biztonság

Az Interceptor® szúnyogháló a rovarölő bevonat ellenére szagtalan, puha tapintású, bőrbarát termék, hatóanyaga pedig a hálók bevonásához szükséges mennyiségben a gerincesekre teljesen ártalmatlan. Használata rendkívül biztonságos, olyannyira, hogy ha egy csecsemő egész éjjel szopogatná, a szervezetébe kerülő hatóanyag mennyisége akkor sem haladná meg az egészségügyi határérték századrészét.

Csökkenő félelem
Kenya legveszélyeztetettebb területein ezzel a módszerrel sikerült 44 százalékkal visszaszorítani a csecsemőhalandóságot. A rovarölővel bevont hálók nemcsak a közvetlen felhasználókat védik; segítségükkel annyi szúnyog pusztul el, hogy a fertőzés kockázata (és ezzel az állandó félelem) jelentősen csökken a környék többi lakója számára is.

Interceptor Kenya


Életmentő segélyek

Míg jelenleg az érintett lakosság mindössze tíz százaléka használ ilyen hálót, a kezdeti eredmények alapján valószínű, hogy a következő években a kereslet eléri az évi 50-60 milliós mennyiséget. A legnagyobb vásárlók a nemzetközi segélyszervezetek, egészségügyi szervezetek, különböző nem kormányzati szervezetek, melyek gyakran ebben a formában juttatják el adományaikat az érintett országoknak. A BASF szintén rendszeresen adományoz a malária elleni harc céljaira, az új és rendkívül hatékony Interceptor® hálón kívül az olyan hagyományos termékeit is, mint például a Fendona spray belső falak kezeléséhez, vagy az Abate® rovarölő az állóvizekben fejlődő szúnyoglárvák ellen.

A BASF-ről
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: „The Chemical Company”. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az 50 milliárd eurót, és mintegy 105.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com címen találhatók.

 

2010-03-26 11:01:35

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration