A nedvszívó cipő titka

Nem kell többé fülledt gumicsizmába bújtatni örökmozgó gyermekünk lábait zivatar idején. Egy speciális nedvszívó anyagnak köszönhetően hamarosan megérkeznek a teljesen légáteresztő és egyben vízálló cipők. A BASF új, a lábnak közvetlen szellőzést biztosító szuper nedvszívó poliészter szövete képes súlya négyszázszorosával megegyező folyadékot magába szívni majd, száraz idő esetén rövid időn belül elpárologtatni. A nedvességet felszívó cipő csupán az első lépés, mely megnyitja az utat az egyaránt szellőző és vízálló sátrak, dzsekik, autóülések és sportruházati darabok felé.

A vízálló cipő titka
Akár 26 liter folyadék felszívására képes 1 négyzetméternyi Luquafleece® nevű, légáteresztő poliészter anyag, mely a BASF és az IQ TEX fejlesztésének eredményeként megvédi a cipőt az elázástól. A szupernedvszívó textil titka a BASF vegyészei által kifejlesztett polimer laza molekulaszerkezete, mely szivacsként szívja magába a folyadékot. Száraz idő esetén a textil apró lyukacskái teljes szellőzést biztosítanak a lábnak, azonban amint eső éri az anyagot a nedvességet felszívó bevonat működésbe lép. Magas iontöltöttségének köszönhetően a felszíni réteg a vizet a polimer hálózatba vezeti, ami az ott található részecskéket megduzzasztja. Mivel a szövetet két oldalról méhkaptár formájú rácsozat veszi körül a folyadékkal teli részecskék teljesen összetorlódnak és meggátolják a víz továbbjutását, ezáltal az anyag vízhatlanná válik. Amint az idő szárazabbra fordul a folyadék elpárolog a részecskékből és a pórusok felszabadulnak, megnyitva ezzel az utat a folyamatos légáramlásnak.

Luquafleece luft

Luquafleece wasser


Luquafleece
® textil a mindennapokban és a jövőben
A Luquafleece® textil egyedisége a visszafordítható nedvességfelvételben rejlik, amely többféle feladatra is alkalmassá teszi. Az új szuperabszorber anyag a Deichmann csoport „Elefanten” nevű cipőjében kerül először felhasználásra, majd a tervek szerint 2009 tavaszára már a légáteresztő és vízálló gyermek félcipő is forgalomba kerülhet. Egy jól ismert cipőmárka ugyancsak készül a megegyező tulajdonságú, férfiak számára készült lábbeli bemutatására. A jövőben egyre inkább előtérbe kerül a szellőző és száz százalékig vízálló kültéri termékek kifejlesztése, mely új lehetőségeket visz a könnyen befülledő sátrak, speciális hálósátrak és dzsekik előállításába. A csomagoló iparban is használatban van már a szupernedvszívó polimer, mely nedvességfelszívó párnaként megakadályozza, hogy az esetleg beszivárgó folyadék az élelmiszerig eljusson. A Luquafleece® az elkövetkezőkben az irodai székekbe épített passzív hőmérséklet szabályzók mellett ugyancsak felhasználható lesz az üléskomfort növeléséhez, illetve új típusú autóülések, sportruházati és munkaruházati darabok kifejlesztéséhez.

superabsorber


Évente 400 000 tonna anyag előállításával a BASF a világ szuperabszorber termékek gyártóinak élmezőnyébe tartozik. A termékek 90 százaléka az egészségügyi üzletágban jelenik meg, ahol többségében baba pelenkát és törlőkendőt készítenek belőle. Nagy víztárolási képességének köszönhetően a nedvességfelszívó anyag a melegházakban való felhasználásra is kiválóan alkalmas, mint növények öntözéséhez kifejlesztett rugalmas vízadagoló.

A BASF-ről
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: „The Chemical Company”. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az 50 milliárd eurót, és mintegy 105.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com címen találhatók.

2010-03-25 15:24:40

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration