Illatfelhő rendelésre

A klasszikus, növényi alapú parfümkészítést alapjaiban változtathatja meg a BASF kémiai módszerrel előállított illatcsaládja. A természetes kivonatokkal tökéletesen megegyező citrus, rózsa és levendula illatot egy vegyi úton létrehozott citrál aromával idézik elő. A molekulák módosításával megalkotott kémiai aromák nemcsak hogy tisztábbak a legtöbb természetes kivonatnál, de előállítási költségük is jóval alacsonyabb lehet. A vállalat üzemében gyártott 40 000 tonnányi citrál kivonásához természetes módon egy Mallorca nagyságú, 40ezer hektáros területet kellene bevonni citromfűvel.

Természetes illatok a BASF laboratóriumából

Párválasztás szaglással
Életünket szinte észrevétlenül befolyásolják a különféle szagok és illatok. A számunkra kellemes ételek és italok kiválasztása mellett azt is meghatározzák, hogy kit tartunk szimpatikusnak vagy ellenszenvesnek, figyelmeztetnek a veszélyre és segítenek a párválasztásban, sőt az illatok rég elfelejtett emlékeket is felidézhetnek bennünk. A szagláshoz kötődő agyi pályák közvetlenebbül kapcsolódnak az érzékszervi észleléshez, mint bármely más érzékszervünk esetében, így a szagingerek kivétel nélkül valamilyen érzelmi reakciót váltanak ki belőlünk. Amíg az emberek mindössze négy különböző típusú ízt tudnak megkülönböztetni - a sósat, a keserűt, az édeset és a savanyút – addig az orrnyálkahártya 350 különböző szaglószervi receptorral rendelkezik. Ennek köszönhetően az ember körülbelül 10 ezer különböző illatot tud megkülönböztetni.

BASF citral


A természet illatai - egyenesen a laborból

A világ egyik legnagyobb vegyipari cége, a BASF legújabb megoldása a citrál, egy vegyi úton előállított aroma, amelyben olyan, tíz szénatomot tartalmazó, molekula is található, amely a természetes citrus aromának is része. A szintetikus citrál, melyet a BASF már 2004 óta termel Ludwigshafenben, azonban nem csak a citrus illatot tartalmazza. A molekula felépítésének kisebb változtatásaival más illatokat is elő lehet állítani, mint például a levendula illatára hasonlító linalolt vagy a rózsák tipikus illatáért felelős geraniolt. Elég csupán kisebb változtatásokat eszközölni a molekula szerkezetében ahhoz, hogy elővarázsoljuk a természet illatát: a linalol a levendula, míg a geraniol a rózsa illatát helyettesíti.
Az atomok elhelyezkedésének megváltoztatására a három molekula más szagló receptorhoz kapcsolódik, és ezzel teljesen más illatot idéz elő az orrban. Az eredeti és a vegyi úton előállított illatok közötti különbség olyan minimális, hogy még a legérzékenyebb orr is képtelen lenne érzékelni a változást.

A vegyi aromák jövője éppoly illatos…
Annak ellenére, hogy a kellemes illatszerek, krémek és tisztítószerek előállításhoz csupán csipetnyi citrálra vagy hasonló illataromára van szükség, a nemzetközi szinten felhasznált mennyiség megdöbbentő. 2004 óta a BASF ludwigshafeni üzeme évi 40 000 tonna citrált állít elő, ami négyszerese a kezdeti kapacitásnak. Ennek köszönhetően a BASF a világ legnagyobb citrál - és az azzal rokon vegyi anyagok - előállítója, melyeket elsősorban kozmetikai és tisztítószer gyárak, valamint táplálék kiegészítő termékeket gyártó üzemek számára értékesít. A citrál mellett a BASF többek között a rózsa oxidon is kísérleteket végez, ami mindamellett, hogy a rózsaillat szerves részét képezi, aromaerősítőként más parfümökhöz is felhasználható.

A BASF-ről
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: „The Chemical Company”. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az 50 milliárd eurót, és mintegy 105.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com címen találhatók.

2010-03-25 15:03:22

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration