Bizottsági igen az Amflorára

Az Európai Bizottság engedélyezte a BASF által kifejlesztett, gén-optimalizált Amflora burgonyafajta termesztését az Európai Unióban ipari hasznosítás céljából, ipari célú keményítő-alapanyag előállításra. A döntés hozzájárul az európai keményítőipar versenyképességének javításához.

A mostani döntés új fejezetet nyit Európa mezőgazdaságának történetében és további olyan innovatív termékek bevezetése is lehetővé válik, amelyek Európa mezőgazdaságát versenyképesebbé és fenntarthatóvá teszi. A Bizottság döntésének köszönhetően a BASF már az idei évben megkezdődi az Amflora ipari célú termesztését. A BASF Plant Science meggyőződése, hogy az új burgonyafajtának köszönhetően sokat javul majd Európa pozíciója a nemzetközi keményítő-gyártási szektorban.

Az Európai Élelmiszer Biztonsági Hivatal (EFSA) az engedélyezési eljárás során több ízben megerősítette, hogy az Amflora sem az emberi, sem az állati szervezetekre, sem pedig a környezetre nézve nem káros. Most, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az Amflora ipari célú termesztését, Svédország mint ún. „rapporteur” ország hivatalosan is kiadhatja az erről szóló engedélyt. Az Amflora termesztésére vonatkozó jóváhagyási kérelmet 1996-ban Svédországban nyújtották be.

Amflora


Az Amflora elnevezésű burgonyafajta tiszta amilopektint termel, amely számos iparág fontos alapanyaga. A génmódosított burgonya fogyasztási célú felhasználását nem tervezik. Az európai keményítőipari szakértőkkel együttműködésben végzett fejlesztés célja az volt, hogy a növekvő keresletre válaszul elő tudjanak állítani tiszta amilopektin keményítőt. A hagyományos burgonyafajtákban amilopektin és amilóz keveréke található, viszont számos iparág, például a papíripar, textilipar és ragasztó ipar tiszta amilopektint használ alapanyagként, és a két keményítőtípus szétválasztása nem gazdaságos. A jó minőségű és tiszta Amflora keményítő jelentős előrelépést jelent ezen iparágak számára, és lehetővé teszi a gyártási folyamatok optimalizálását – például fényesebb papír állítható elő, illetve hosszabb élettartamú cement és ragasztó-termékek előállítása válik lehetővé. Ez csökkenti a felhasznált energia, adalékok és alapanyagok, így például a víz mennyiségét.

Az Amflora jóváhagyási folyamatának fő állomásai:
•          Az Amflora engedélyezésére vonatkozó eljárás több mint 13 évvel ezelőtt, 1996. augusztusában indult. A beadvány a gén-optimalizált burgonyafajta termesztésére, ipari célú felhasználására, valamint a burgonyapép állateledel céljára való felhasználásának engedélyezésére irányult.
•          A génmódosított termékekre vonatkozó, 1998-tól 2004-ig tartó moratórium időszaka alatt az Európai Unió semmilyen génmódosított termény termesztésére nem adott engedélyt.
•          A BASF Plant Science társaság, a módosított EU szabályoknak megfelelően 2003-ban és 2005-ben ismételten kérvényt nyújtott be a speciális burgonyafajta termesztésének valamint takarmány- és élelmiszercélú felhasználásának engedélyezésére.
•          2006-ben az Európai Bizottság két EFSA értékelést is közzé tett, amely mindkét kérvényre vonatkozóan azzal a következtetéssel zárult, hogy az Amflora az emberek, állatok és a környezet számára ugyanolyan biztonságos, mint a hagyományos burgonya.
•          2006. novemberben az akkori illetékes EU-biztos Stavros Dimas az EU tagországok képviselőiből álló Szabályozó Testülethez továbbította javaslatát, javasolva az Amflora termesztésének engedélyezését.
•          A Szabályozó Testület 2006. decemberi és a Mezőgazdasági Miniszterek Tanácsának 2007. júliusi eredménytelen szavazását követően Stavros Dimas az EU törvényes jóváhagyási eljárásának megfelelően a termesztésre vonatkozó javaslatot nem tudta engedélyeztetni.
•          2007. szeptember 21-én Stavros Dimas EU-biztos Hiltrud Breyer, a zöldek Európa Parlamenti képviselőjének kérdésére (Hiltrud Breyer ÍRÁSOS KÉRDÉS P-4070/07) válaszolva az EU Bizottsága előtt megerősítette, hogy az Amflora biztonságos.
•          A takarmány- és élelmiszercélú felhasználásra vonatkozó beadványról a tagállamok képviselőiből álló Állandó Bizottság 2007 októberében, majd a Mezőgazdasági Miniszterek Tanácsa 2008 februárjában szavazott. Mivel egyik szavazás során sem sikerült minősített többséget elérni, az Amflorával kapcsolatos döntést az Európai Bizottsága elé terjesztették.
•          A BASF 2008. április 17-én Dimas EU-biztoshoz címzett nyílt levélben fejezte ki nemtetszését, nehezményezve, hogy Stavros Dimas nem tett meg minden tőle telhetőt a sikeres rendezés érdekében.
•          Az Európai Bizottság 2008. május 7-én a génmódosított szervezetekről szóló „orientációs vitában” felkérte az EFSA-t, hogy 2008. szeptember 30-ig adjon ki új, konszolidált tudományos állásfoglalást az antibiotikumokkal szemben ellenálló ún. „marker gének” génmódosított növényekben történő használatáról – ilyen marker géneket az Amflora is tartalmaz.
•          A vitát követő sajtóközleményben az Európai Bizottság elnöke José Manuel Barroso úgy fogalmazott, hogy a Bizottság hozzájárul az engedélyezéshez, „ha és amennyiben” az EFSA megerősíti az Amflora veszélytelenségét.
•          2008. május 19-én a BASF Plant Science kérvényezte, hogy betekinthessen az Európai Bizottságnál található, az Amflora engedélyezési kérelmével kapcsolatos összes ügyiratba. Ezek a dokumentumok az Amflora veszélytelenségével vagy veszélyességével kapcsolatosan semmilyen új tudományos információra nem derítettek fényt.
•          2008. július 24-én, egy évvel a Mezőgazdasági Miniszterek Tanácsának szavazását (azaz a döntéshozatal előtti utolsó hivatalos lépést) követően a BASF Plant Science keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz az Európai Bizottság ellen, a megfelelő intézkedések elmulasztása miatt.
•          2008. őszén az EFSA bejelentette, hogy az antibiotikumokkal szemben ellenálló marker génekre vonatkozó szakmai állásfoglalása 2008. december 15. előtt nem készül el.
•          2008. december 10-én az Európai Bizottság másodízben, 2009. március 31-ig meghosszabbította az EFSA részére előírt határidőt.
•          Végül 2009. június 11-én jelent meg az EFSA hivatalos pozitív állásfoglalása az antibiotikumokkal szemben ellenálló marker gének génmódosított növényekben történő használatáról.
•          2010. március 2-án az Európai Bizottság engedélyezte az Amflora ipari célú termesztését az unió területén.

Amflora-BASF


BASF Plant Science

A BASF csoporthoz tartozó BASF Plant Science a világ egyik vezető géntechnológiai társasága, amely mezőgazdasági felhasználásra fejleszt innovatív biotechnológiai megoldásokat. A jelenleg mintegy 700 alkalmazottat foglalkoztató cég magasabb terméshozamokat és egészségesebb élelmiszerek és takarmányok termesztését lehetővé tevő megoldásokon dolgozik. A társaság páratlan génkutatási platformot fejlesztett ki számos haszonnövény, többek közt a kukorica, szójabab és rizs terméshozamának és minőségének javítása érdekében. A cég termékeit a vetőmagipar vezető társaságaival együttműködésben forgalmazza. A társaság jelenleg futó főbb projektjei közt találjuk például a gabonák terméshozamának növelésére, a magasabb tápanyagtartalmú takarmánykukorica előállítására, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében az olajos magvak omega-3 zsírsavtartalmának növelésére irányuló kutatási projekteket.

BASF - The Chemical Company

2010-03-18 14:56:42

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration