Új technológia a gátvédelemben

Annak ellenére, hogy évente egyre többet költünk árvízvédelemre, egyre nagyobb fenyegetést jelent az áradások pusztító ereje. A jövőben még nagyobb erőfeszítésre lesz szükség ahhoz, hogy megelőzzük a katasztrófákat, hiszen a szakértők szerint a globális felmelegedés következtében száz éven belül a tengerek szintje akár 70 cm-rel is megemelkedhet.

Innovatív technológiával védhetjük a veszélyeztetett gátakat

Az összezúzott kövek és a BASF „Elastocoast®” rugalmas keveréke még a kemény viharoknak is ellenáll
Az árvíz- és hullámvédelem egyre komolyabb problémáira kínál megoldást a német BASF vegyipari konszern leányvállalata, az Elastogran. A vállalat által kifejlesztett elasztikus poliuretán anyag segítségével elérhető a hatásos és tartós part menti védelem. Az Elastocoast® technológia a gátak és a töltések szerkezetét erősíti. Az Elastomer borítás a poliuretán azon tulajdonságát használja ki, amely tartós és rugalmas kötést képes létesíteni a kövek között. Ez a bevonat jelenti az első védvonalat a víz elleni küzdelemben, amely gyengíti a hullámok erejét és lassítja a víztömeg mozgását.

Az Elastocoast® titka szilárdságában, ugyanakkor rugalmas szerkezetében rejlik. Ezzel a képességgel védi meg a gát felszínét a hullámverés erejétől, mivel a kövek közötti rugalmas kötés felfogja energiáját. A hagyományos kötőanyagok, mint a beton vagy az aszfalt szilárd, merev réteget képeznek, melyeket a hullámverés apró darabokra tör: egy kezdeti kis repedés elég ahhoz, hogy a víz egyre mélyebbre jusson és fokozatosan felaprózza a burkolatot. Az új technológiával épített gátakon a nagy hullámok már fokozatosan vezetik le romboló energiájukat. Az Elastocoast® technológia hatékony eszköz ahhoz, hogy megakadályozzuk a ma már drámai mértéket öltő eróziót is a veszélyeztetett területeken.

Elastocoast


Az Elastocoast® felhasználása
Az eljárás könnyen alkalmazható. A folyékony halmazállapotú, két komponensű speciális műanyagot a parton összekeverik sóderrel - például egy betonkeverőben. Az így elkészült keveréket 20 percig lehet felhasználni, amellyel egy vékony, átlátszó kb. 15-30cm vastagságú réteget visznek fel. Másik felhasználási módja pedig, hogy egy magas nyomású eljárással ráfújják a laza kavicsrétegre. A keverék a víz alatt is ki tudja fejteni kötő hatását.

Az ötlet, hogy a töltést alkotó köveket a poliuretán műanyag segítségével erősítsék meg először a vasútvonalak felújítási munkálatainál merült fel, csak később kezdték el alkalmazni a tenger, illetve folyópartok védelménél. Az Elastocoast rendszert sikerrel alkalmazták Hamburgban az Elba folyónál lévő nagy móló felújításánál, a Németországot határoló Északi-tenger felőli gátrendszer megerősítésénél, illetve a Bajorországban található mintegy 1200 km hosszú töltésnél.

Környezetvédelem
Az új technológia nem jelent veszélyt a part menti élővilágra. A növényzet és az állatok új élőhelyet találnak az üregekben a bevonat lyukacsos szerkezetének köszönhetően.

Partvédelem BASF

 

A BASF-ről
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: „The Chemical Company”. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az 50 milliárd eurót, és mintegy 105.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com címen találhatók.


BASF - The Chemical Company

2010-03-18 00:25:19

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration