Bemutatkozás/Labinformálódás/Varázslatos laboratóriumA laboratórium varázslatos világa

A vegyi laboratóriumokban vagy teljesen hétköznapi, vagy különleges kémiai tevékenységet végeznek. E műveleteket különböző szempontok alapján osztályozzák.

Célirány szerint ismerünk kutatási és fejlesztési, működési, vizsgáló- és oktató (iskolai) laboratóriumokat. Ágazatok alapján megkülönböztetünk analitikai kémiai, szervetlen, szerves, biokémiai, élelmiszer-ipari és speciális laboratóriumokat (pl. a gyógyszerészetben, az üzemanyagok és a robbanószerek gyár tásában, a környezetvédelemben). A harmadik kritérium a jellemző munkamódszer – ez lehet előkészítő, elemző vagy fizikai-kémiai. Léteznek speciális laboratóriumok is, amelyek különleges berendezést igényelnek, mint pl. a preparatív laboratórium, ahol magas nyomású technikával dolgoznak. A berendezés a céltól és a rendeltetéstől függően változik. „Általánosságban igaz, hogy egy laboratóriumnak kellően világos, árammal, vízzel, gázzal és szellőzőberendezéssel ellátott helyiségben kell lennie” – mond ja egy európai gyógyszerészeti laboratórium munka társa.

Mivel dolgoznak?
A laboratóriumi munkáknál főként üveg-, porcelán- és műanyag edényeket, különböző pipettákat és a folyadékok mérésére alkalmas eszközöket használnak.

laborkaÜVEGESZKÖZÖK

KÉMCSŐ: Jól tűri a hirtelen hőmérsékleti változásokat – a nyílt lángot és a hideg vizet is.
FŐZŐPOHÁR
: Főleg szervetlen sóoldatok előállítására használják. Mérete alapján lehet magas és alacsony, az 5 milliliterestől akár a 10 literesig.
LOMBIK
: Számos alakban létezik. A lapos fenekű lombik az oldatok felmelegítésére, elkészítésére és reakcióedényként szolgál. Csökkentett nyomáson történő bepárlásnál és mosásnál a desztilláló gömblombik, a különböző anyagok koncentrációs oldatainak pontos elkészítésénél a mérő lombik vált be.
ERLENMEYER-LOMBIK
: A szűk vagy széles nyakú, kúpos edényeket elsősorban kristályosításra használják (kúpos formája megakadályozza a jelentősebb elpárolgást.)
JÓDSZÁM-LOMBIK
: A vastag falú Erlenmeyer-lombikot csökkentett nyomáson történő szűrésre használják.
TÖLCSÉREK
: Folyadékok átöntésére, oldatok szűrésére alkalmasak.
TÖLTŐGARAT
: Por állagú anyagok betöltésére szolgál.
VÁLASZTÓTÖLCSÉR
: Egymással nem elegyedő folyadékok szétválasztására, egyéb folyékony anyagok extrakciójára és cseppenkénti adagolására használ ják.
HŰTŐK
: Számos fajtájuk van. A 150°C feletti forráspontú anyagoknál léghűtőt használnak, a többi anyagnál pedig a vízhűtők különböző változatait.

PORCELÁNESZKÖZÖK

BÜCHNER-TÖLCSÉR: Ezt az eszközt vákuumszűrésnél alkalmazzák.
LEPÁRLÓEDÉNY: Vizes oldatok lepárlására való.
DÖRZSMOZSÁR: Különböző anyagok aprítására, porítására használják a porcelán mozsártörővel (pisztillus).

KVARC TÁRGYAK

KVARCÜVEG: Ellenáll a hőmérsékleti változásoknak. A kvarc 1500°C-on olvad, így ideális pl. magas hőfokot mérő hőmérők gyártására.

PARAFA, GUMI ÉS MŰANYAG SEGÉDESZKÖZÖK

PARAFA: Ezt a rugalmas anyagot például dugóként, vagy lepárlóüvegek ékeléséhez használják.
VULKANIZÁLT LÁGYGUMI (GUMI): Különböző tömlőket, kesztyűket és kötényeket gyártanak belőle.
MŰANYAGOK: E csoportot főleg tömlők, szigetelőanyagok, néhány laboratóriumi edény, dugók, eldobható kesztyűk, kémcsőállványok, pipetták, folyadékok felvételére használt pipetta végek képviselik.

FÉMESZKÖZÖK

FÉM REAKCIÓEDÉNYEK: Akkor használják, ha az üveg-, a kvarc- vagy a porcelán edény kémiai vagy hőálló tulajdonsága nem megfelelő. Ilyenek pl. a lágyításnál használt fémtégelyek. Gyakoriak a fémtartók, a csipeszek, a kémcsövek, a csíptetők, a spatulák.

EGYÉB SEGÉDESZKÖZÖK

PAPÍRFILTER és egyéb szűrő anyagok (membránok, eldobható műanyag szűrők stb) különböző nagyságú pórusokkal, kenőanyagokkal.


forrás: 3. Évezred Magazin

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration