Bemutatkozás/Labinformálódás/Az energiaitalok kémiájaNagyon sokféle-fajta energiaital létezik és rengetegen isszák, főleg a fiatalabb korosztályok. Nézzük, mivel itatnak minket!

„Aktív összetevők”
Az energiaitalok összetételükben nagyon hasonlítanak egymásra. „Működési mechanizmusuk” tulajdonképpen a Coca-Colához hasonlítható, „lórúgásnyi” cukor (általában a szőlőcukor) és a koffein tekinthető a két „aktív összetevőnek”, vagyis a gyorsan felszívódó cukor és koffein kettős élénkítő hatásában rejlik. A mostanában megjelent „lájtos változatok” ugyanakkor cukormentesek (ami olyan, mint a koffeinmentes kávé mesterséges édesítőszerrel).

Szőlőcukor, glukóz
C6H12O6

A szőlőcukor a legfontosabb monoszacharid, szerkezetileg aldohexóz, amely egy aldehid és öt hidroxid csoportot tartalmaz. A legelterjedtebb szerves molekula a Földön. Az élővilág egyik alapvegyülete, „vegyileg kötött napenergia”. Az állati és a növényi szervezetek egyaránt tartalmazzák, mint általános „energiatároló” molekulát.

Koffein
C8H10N4O2, 1,3,7-trimetil-xantin

A kávéban és a teában is megtalálható. Az egyik legelterjedtebben fogyasztott alkaloid. A központi idegrendszer enyhe serkentőszere, élénkíti a szívműködést, javítja a szellemi funkciókat, csökkenti a fáradtságot és az álmosságot. Az izmok teljesítőképességét is fokozza. Az agyalapi vegetatív központok izgatása révén emeli a testhőmérsékletet, a mellékveséből adrenalint mobilizál, hatására a vese erek tágulása miatt fokozódik a vizeletkiválasztás. A nem kábító fájdalomcsillapítók hatását erősíti (elsősorban fejfájás esetén hatásos). Ha két decinyi vízben feloldanánk ezt a két „aktív összetevőt”, akkor tulajdonképpen már el is készítettük az energiaitalt.

„Misztikus összetevők”
Bár a fent említett „aktív összetevők” adják elsősorban az élénkítő hatást, mégis a „misztikus összetevők” kapnak nagyobb hangsúlyt. Marketing szempontból a koffein, meg a szőlőcukor egyáltalán nem lenne nyerő, viszont olyan „csodák”, mint a glükuronolakton, az L-karnitin, az inosit és a taurin nagyon jól eladhatóak. Nézzük meg ezeket is.

Glükuronolakton
C6H8O6, D-glükurono-3,6-lakton

Tulajdonképpen egy szénhidrátszerűség. Testépítő szerek is tartalmazzák. A glükóz emésztésekor a májban keletkezik. Az energiaitalok mellett megtalálható a gabonafélékben és a vörösborban is. A glikogén keletkezését szabályozza a szervezetben, a glükonsavval egyensúlyban van jelen.

L-karnitin
C7H15NO3, 3-hidroxi-4-trimetilammónium-butanoát

Az L-karnitin egy aminosav származék. Az energiaitalok mellett megtalálható a vázizomzatban és a szívben. Legnagyobb mennyiségben a vörös húsok tartalmazzák, de más húsokban és növényekben is előfordul. A zsírokból származó hosszú szénláncú zsírsavak átvitelét biztosítja a sejtek membránján, és a mitokondriumokon.

Inosit
C6H12O6, cisz-1,2,3,5-transz-4,6-ciklohexánhexol, ciklohexitol, inositol, izomcukor

Az inosit egy gyűrűs, többértékű alkohol (poliol). Az energiaitalok mellett megtalálható minden eukarióta sejtben különböző vegyületek formájában, valamint a nagy korpa tartalmú gabonafélékben, babban és sok gyümölcsben is előfordul. Különböző biokémiai folyamatokban vesz részt. Szerepet játszik a membránpotenciál fenntartásában, a sejtek közötti kalciumion koncentráció szabályozásában, a zsírok lebontásában és a vér koleszterinszintjének csökkentésében.

Taurin
C2H7NO3S, H2N-CH2-CH2-SO2-OH, 2-aminoetánszulfonsav

A taurin egy aminosav származék. Az energiaitalok mellett megtalálható kis mennyiségben az állati és emberi szervezetben is, húsok és belsőségek tartalmazzák. Élettani hatása nem teljesen ismert. Szerepet játszik a membránokon keresztüli kalcium-áramlás szabályozásában, az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a glükóz sejtekbe áramlását ezáltal nő a fizikai teljesítőképesség, csökken a vércukorszint. Méregtelenítő és antioxidáns hatással is rendelkezik. A taurinról lényeges megemlíteni, hogy alkohollal kölcsönhatásában mérgező vegyületek alakulhatnak ki belőle! Vagyis nem lenne szabad az energiaitalokat alkohollal együtt fogyasztani!

Ide tartoznak még olyan összetevők, mint:

Guarana-kivonat
Egy az Amazonas esőerdeiben őshonos, és elsősorban Brazíliában termesztett örökzöld kúszónövény kivonata, mely a kávénál nagyobb mennyiségben tartalmaz koffeint, valamint theobromint és teofillint. Az élénkítő hatása mellett állítólag természetes zsírégetőként is működik.

7f90640b63eb9fbf1c89d95f89dd209c

Ginzeng-kivonat
A ginzeng gyógyító erejét már az egyiptomiak is felismerték, és előszeretettel használták különféle betegségek gyógyítására. Az ázsiai eredetű gyökér mára már Európában is elterjedt, és joggal tartozik azon természetes csodaszerek közé, melyek nagyban javítják az ember életminőségét. Nehéz fizikai és szellemi megterhelés, magas vérnyomás, depresszió és koncentráció zavar esetén ajánlott a ginzeng alkalmazása. A gyökér csökkenti a vérzsír szintet, serkenti a szervezet fehérje felépítését, valamint sikerrel alkalmazható az időskori cukorbetegség és a légzőszervi bajok leküzdésében is.

213c3bb09f2cdc19ecd0653c7d92e4bf

Hogy mennyire állnak egzakt vizsgálatok a fenti megállapítások mögött nem tudjuk. Mindenesetre szinte „borítékolható” volt, hogy az energiaitalokba is belekerül előbb-utóbb. Egyébként a vizsgálatok szerint megtalálható benne a szőlőcukor, az A-vitamin, a B1-vitamin és B2-vitamin, bizonyos alkaloidok, ösztrogének, különféle illóolajok valamint a nyomelemek közül szelén, germánium.

Ginkgo Biloba-kivonat
Egy páfrányfenyő, amely talán a leghosszabb ideig élő organizmus a Földön. Két lényeges hatóanyag csoportot tartalmaz: flavonoidokat és terpéneket. A terpéncsoportba tartozó hatóanyagok közül a ginkgolid (diterpen) és a bilobalid (sesquiterpen) a legjelentősebbek. Ezek mellett tartalmaz még különböző szerves savakat, pl. aszkorbinsavat is. Mindenféle hatása mellett az energiaitalokba bizonyára a központi idegrendszert serkentő hatása miatt kerül.

Egyéb összetevők
Az eddig említetteken kívül „természetesen” ezek az italok is tartalmaznak olyan egyéb összetevőket, mint színezékek, antioxidánsok, mesterséges édesítők, savszabályzók, habzásgátlók, aromák, szén-dioxid, vitaminok, ásványi anyagok, sók, stb.

Itt csak felsoroljuk azokat az összetevőket, amik még (általában) megtalálhatók az energiaitalokban. Persze ezek nem mind egyetlen italban találhatók. Ezek mellett számtalan egyéb anyagot is tartalmazhatnak még, amiket esetleg fel sem tüntetnek.

savszabályzók: nátrium-hidrogén-karbonát (szódabikarbóna), nátrium-citrát, kálium-citrát
antioxidánsok: citromsav, aszkorbinsav, nátrium-citrát, kálium-citrát
mesterséges édesítőszerek: aszpartám, aceszulfám-k
a szén-dioxid: nagyon sok energiaitalban megtalálható, természetesen oldott állapotban, vagyis tulajdonképpen szénsav található bennük. Ez egyébként általában segíti más anyagok felszívódását.
vitaminok: B2-vitamin, B3-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, B12-vitamin, E-vitamin, folsav
stabilizátorok: módosított keményítők, polidextróz
színezékek: karamell, szulfitos karamell, ammóniás karamell, riboflavin

Nem szabad persze megfeledkezni arról, hogy a legnagyobb mennyiségben mindegyik italban a víz fordul elő. Az energiaitalok – ahogy a nevükből is kiderül – azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztója „tovább bírja” erővel, éberséggel. Ébren tartó hatása miatt a gépkocsivezetők is előszeretettel használják, de elsősorban a bulizó fiatalok itala. Ők gyakran alkohollal együtt isszák, és ez néha meglepő eredménnyel jár. Az alkohol ugyanis egy határig maga is biztosítja a gyors energiafelvételt, de az egyéb összetevőkkel együtt már kiszámíthatatlan a hatása. Például diszkóba menet bajt okozhat, mivel az alkohol és a koffein vízhajtó hatása összeadódik. Tánc közben egyébként is megnő a folyadékszükséglet, de folyadékot már nem visznek be: ez rosszulléthez, kiszáradásos tünetekhez vezethet.
Fontos tudnivaló, hogy az energiaitalok hipertóniás italok, vagyis bennük magasabb a folyadéknyomás, mint ami az emberi szervezet sejtjeiben van. Látszólagos ellentmondás: az energiaitalok nem alkalmasak a szervezet folyadékveszteségének pótlására, mivel a hipertóniás jelleg miatt dehidrációt (kiszáradást) okoznak, illetve a felgyorsult anyagcsere következménye hasmenés is lehet.

Sajnos, a köztudatban nincsenek megfelelően elkülönítve a sportitalok és az energiaitalok. A sportitalok tudományos alapossággal kidolgozottak arra a célra, hogy a sportolók az edzés vagy a verseny intenzív szakaszában biztosíthassák a szervezetük folyadék- és ásványianyag-pótlását. Az energiaitalokat korrektebb lenne az élénkítő ital elnevezéssel illetni. Úgy lehetne összefoglalni, hogy minden sportital egyben energiaital is, de gyakorlatilag egyik energiaital sem igazán sportital.

Az energiaitalok elsősorban divattermékek, hasonló, sőt jobb hatást mással is el lehet érni. Ha valaki fáradt, igyon teát, ha kevésnek érzi, igyon kávét, ha autóvezetés közben elálmosodik, álljon meg, mozogjon, stb., ha pedig valaki annyira fáradt, hogy emiatt táncolni sem tudna energiaital nélkül, akkor inkább aludja ki magát...

1aff1fa60794b0419619a05899dc7c8b


Az energiaitalok koffeintartalma egy deciliter folyadékban általában 30 mg, vagyis dobozonként két dupla kávénak felelnek meg. Azért tér el a hatása a kávé hatásától, mert az egyéb komponenseknek köszönhetően jóval hosszabb ideig tart. Fogyasztásuk kis mennyiségben, heti egy-két dobozzal nem mondható károsnak, de a rendszeresen vagy alkohollal együtt történő fogyasztásuk már károsíthatja a szervezetet, elsősorban a májat és a szívet, mert lökésszerűen megemeli a pulzusszámot. Nagyobb mennyiségben izgatottságot, vegetatív neurózisos tüneteket okoznak, ami heves szívdobogással, türelmetlenséggel, idegességgel, alkalmanként némi agresszivitással is járhat. Ez vezetés közben veszélyes lehet. A hatás természetesen egyénenként más és más. Bár függőséget nem okozhatnak, mégsem ajánlatos túl sokat fogyasztani belőlük. Akinek vérnyomásproblémája van, továbbá cukorbetegek, koffeinre érzékenyek, várandós és szoptatós anyák, gyermekek és szívbetegek ne fogyasszák!

Az EU szakértői foglalkoznak az energiaitalok kérdésével, és remélhetőleg hamarosan sor kerül egy jogszabály kidolgozására, amely az egészségi kockázatra való tekintettel állapítja meg az ilyen típusú italokban található hatóanyagokra vonatkozó határértékeket.

Horváth Mikós

Regisztráció
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ
Keresés
Mit:
Hol:
gyogyszercimke Chemgeneration